Cynamonowe węzełki
decomorreno
Oto najlepszy, prosty, szybki i nowoczesny przepis na cynamonowe drożdżówki węzełki. A efekt? Bardzo tradycyjny - gdyż smakują jak te od Babci. Wilgotne w środku, a jednocześnie puszyste, mięciutkie i niesłychanie aromatyczne. Bo chyba nie ma nic przyjemniejszego niż zapach drożdżowego ciasta i cynamonu rozchodzący się po całym domu.:) Idealne jako śniadanie na słodko z dodatkiem Czekolady do picia od DecoMorreno. Doskonale sprawdzą się także na wynos, do pałaszowania w szkole lub pracy. Koniecznie wypróbuj!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
265
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
4.5 / 4
Oto najlepszy, prosty, szybki i nowoczesny przepis na cynamonowe drożdżówki węzełki. A efekt? Bardzo tradycyjny - gdyż smakują jak te od Babci. Wilgotne w środku, a jednocześnie puszyste, mięciutkie i niesłychanie aromatyczne. Bo chyba nie ma nic przyjemniejszego niż zapach drożdżowego ciasta i cynamonu rozchodzący się po całym domu.:) Idealne jako śniadanie na słodko z dodatkiem Czekolady do picia od DecoMorreno. Doskonale sprawdzą się także na wynos, do pałaszowania w szkole lub pracy. Koniecznie wypróbuj!
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
500 g mąka pszenna lubella
1 opak. drożdże instant
1 szczyp. sól
240 mleko
2 łyżecz. cukier brązowy
1 łyżka olej
5 łyżka masło
4 łyżka cukier puder
4 łyżka kakao decomorreno
5 łyżka cukier trzcinowy
1 łyżecz. cynamon
Przygotowanie
Podgrzej mleko w małym rondelku, dodaj do niego cukier oraz olej.
W misie miksera wymieszaj mąkę, drożdże oraz sól.
Wlej mokre składniki i zarób ciasto za pomocą końcówki z hakiem. Możesz ciasto zarobić również ręcznie.
Ciasto przykryj i odstaw na około 45 minut aż podwoi objętość. Po tym czasie ciasto zagnieć i rozwałkuj.
Miękkie masło wymieszaj z cukrem pudrem oraz kakao. Posmaruj nim ciasto drożdżowe.
Złóż placek na pół i potnij na 12 pasków. Każdy z nich zawijaj w spiralkę, skręcając końce w przeciwną stronę. Następnie zawijaj w węzełek i ustawiaj na blasze.
Węzełki posyp z wierzchu cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
W tym czasie rozgrzej piekarnik na 190°C. Piecz przez około 20 minut, aż wierzch się przyrumieni. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
265
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Mleko
Laktoza
Gluten