Cynamonowe węzełki

decomorreno
Cynamonowe węzełki

0

4.5 / 4

Oto najlepszy, prosty, szybki i nowoczesny przepis na cynamonowe drożdżówki węzełki. A efekt? Bardzo tradycyjny - gdyż smakują jak te od Babci. Wilgotne w środku, a jednocześnie puszyste, mięciutkie i niesłychanie aromatyczne. Bo chyba nie ma nic przyjemniejszego niż zapach drożdżowego ciasta i cynamonu rozchodzący się po całym domu.:) Idealne jako śniadanie na słodko z dodatkiem Czekolady do picia od DecoMorreno. Doskonale sprawdzą się także na wynos, do pałaszowania w szkole lub pracy. Koniecznie wypróbuj!

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

500 g mąka pszenna lubella

1 opak. drożdże instant

1 szcz. sól

240 mleko

2 łyżeczka cukier brązowy

1 łyżka olej

5 łyżka masło

4 łyżka cukier puder

4 łyżka kakao decomorreno

5 łyżka cukier trzcinowy

1 łyżeczka cynamon

Przygotowanie


1

Podgrzej mleko w małym rondelku, dodaj do niego cukier oraz olej.

2

W misie miksera wymieszaj mąkę, drożdże oraz sól.

3

Wlej mokre składniki i zarób ciasto za pomocą końcówki z hakiem. Możesz ciasto zarobić również ręcznie.

4

Ciasto przykryj i odstaw na około 45 minut aż podwoi objętość. Po tym czasie ciasto zagnieć i rozwałkuj.

5

Miękkie masło wymieszaj z cukrem pudrem oraz kakao. Posmaruj nim ciasto drożdżowe.

6

Złóż placek na pół i potnij na 12 pasków. Każdy z nich zawijaj w spiralkę, skręcając końce w przeciwną stronę. Następnie zawijaj w węzełek i ustawiaj na blasze.

7

Węzełki posyp z wierzchu cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

8

W tym czasie rozgrzej piekarnik na 190°C. Piecz przez około 20 minut, aż wierzch się przyrumieni. Smacznego!

Kategorie


Alergeny


Mleko

Laktoza

Gluten

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły