Cynamonowe muffiny z karmelem i polewą śmietankową

Lubella

Cynamonowe muffiny z karmelem i polewą śmietankową to idealny wybór na jesienne wieczory, do kubka herbaty albo na rodzinne spotkania od kawy. Są puszyste, wilgotne i wyjątkowo smaczne — z pewnością zasmakują każdemu, kto ceni domowe wypieki o głębokim, aromatycznym smaku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Cynamonowe muffiny z karmelem i polewą śmietankową to idealny wybór na jesienne wieczory, do kubka herbaty albo na rodzinne spotkania od kawy. Są puszyste, wilgotne i wyjątkowo smaczne — z pewnością zasmakują każdemu, kto ceni domowe wypieki o głębokim, aromatycznym smaku.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
200 g mąka pszenna
100 g cukier
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
1 łyżka cynamon do oprószenia
2 szt. jaja
100 ml mleko
80 ml olej roślinny
Krem
6 łyżka kajmak
200 ml śmietanka 36%
250 g mascarpone
2 łyżka masło orzechowe
1 szczyp. sól
Przygotowanie
W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
W osobnej misce połącz jajka, mleko i olej.
Połącz mokre składniki z suchymi, mieszając do uzyskania jednolitego ciasta.
Przełóż ciasto do foremek na muffiny, napełniając je w 2/3 wysokości.
Piecz w nagrzanym piekarniku 180°C przez 20–25 minut, aż wyrosną i lekko się zarumienią.
Odstaw do lekkiego przestygnięcia, ok. 10 minut.
W babeczkach wydrąż środek, tworząc dziurkę na nadzienie.
Do każdej dziurki nałóż łyżkę kajmaku.
Śmietankę 36% ubij na sztywno.
Dodaj mascarpone, masło orzechowe i szczyptę soli, delikatnie wymieszaj, aż krem będzie gładki.
Krem przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na wierzch każdego muffina.
Posyp kolorowym cukrem dekoracyjnym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.