Cynamonowe muffiny z karmelem i polewą śmietankową

Lubella
Cynamonowe muffiny z karmelem i polewą śmietankową

0

0 / 0

Cynamonowe muffiny z karmelem i polewą śmietankową to idealny wybór na jesienne wieczory, do kubka herbaty albo na rodzinne spotkania od kawy. Są puszyste, wilgotne i wyjątkowo smaczne — z pewnością zasmakują każdemu, kto ceni domowe wypieki o głębokim, aromatycznym smaku.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

200 g mąka pszenna

100 g cukier

2 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szczyp. sól

1 łyżka cynamon do oprószenia

2 szt. jaja

100 ml mleko

80 ml olej roślinny

Krem

6 łyżka kajmak

200 ml śmietanka 36%

250 g mascarpone

2 łyżka masło orzechowe

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i cynamon.

2

W osobnej misce połącz jajka, mleko i olej.

3

Połącz mokre składniki z suchymi, mieszając do uzyskania jednolitego ciasta.

4

Przełóż ciasto do foremek na muffiny, napełniając je w 2/3 wysokości.

5

Piecz w nagrzanym piekarniku 180°C przez 20–25 minut, aż wyrosną i lekko się zarumienią.

6

Odstaw do lekkiego przestygnięcia, ok. 10 minut.

7

W babeczkach wydrąż środek, tworząc dziurkę na nadzienie.

8

Do każdej dziurki nałóż łyżkę kajmaku.

9

Śmietankę 36% ubij na sztywno.

10

Dodaj mascarpone, masło orzechowe i szczyptę soli, delikatnie wymieszaj, aż krem będzie gładki.

11

Krem przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na wierzch każdego muffina.

12

Posyp kolorowym cukrem dekoracyjnym.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły