Cynamonowe kuleczki

Lubella
Cynamonowe kuleczki

Średnia 0 / 0

Oceń!

Cynamonowe kuleczki to szybki deser, który zrobisz z podstawowych składników i bez użycia miksera. Są miękkie w środku, lekko chrupiące z zewnątrz i intensywnie pachną cynamonem. To dobry pomysł na prostą, słodką przekąskę do kawy albo coś, co można przygotować na szybko dla domowników. Sprawdzą się również jako mały deser na ciepło, który nie wymaga dużego nakładu pracy.

8

Składniki

35 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

200 g jogurt grecki

200 g mąka pszenna

1 łyżka cukier

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szczyp. sól

60 g masło roztopione

4 łyżka cukier

1 łyżecz. cynamon

Przygotowanie


W misce połącz jogurt, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.

Zagnieć miękkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsyp minimalnie mąką.


Podziel ciasto na dwie części i uformuj wałeczki.

Pokrój wałeczki na kawałki jak kopytka, a z nich uformuj małe kulki.

Krok 2

Rozpuść masło.

W osobnej misce wymieszaj cukier z cynamonem.

Każdą kulkę obtocz w rozpuszczonym maśle, a następnie w mieszance cukru i cynamonu.

Krok 3

Ułóż kuleczki na blasze wyłożonej papierem.

Piecz 20 minut w 180°C, aż lekko się zarumienią.

Krok 2

Jeszcze ciepłe obtocz ponownie w maśle i mieszance cynamonowej.

Czasy, temperatura, ustawienia


Temperatura pieczenia180°C
Czas pieczenia20minut

Wartości odżywcze na porcję


Energia

47

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

5

gram

Tłuszcze

2

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły