Cynamonowe crumble z jabłkami i lodami waniliowymi

lubella
Cynamonowe crumble z jabłkami i lodami waniliowymi

0

0 / 0

Poznaj przepis na szybkie „ciasto” – jabłkowo-cynamonowe crumble posypane słodką kruszonką i serwowane z ulubionymi lodami. Stosunkowo niskokaloryczny deser, który można naszykować tuż przed przybyciem gości albo uraczyć nim niespodziewanych odwiedzających.

6

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg jabłka

140 g lubella mąka puszysta wrocławska

100 g cukier

80 g masło

1 łyżecz. cynamon

1 szt. lody waniliowe

Przygotowanie


1

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w większą kostkę i przełożyć do naczynia żaroodpornego.

2

Z mąki, cukru, cynamonu oraz miękkiego masła wyrobić kruszonkę i wyłożyć na wierzchu jabłek.

3

Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 10 minut. Ciepłe podawać z lodami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

498

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

86

gram

Tłuszcze

17

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły