Cynamonowe crumble z jabłkami i lodami waniliowymi
lubella
Poznaj przepis na szybkie „ciasto” – jabłkowo-cynamonowe crumble posypane słodką kruszonką i serwowane z ulubionymi lodami. Stosunkowo niskokaloryczny deser, który można naszykować tuż przed przybyciem gości albo uraczyć nim niespodziewanych odwiedzających.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
498
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
86
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Poznaj przepis na szybkie „ciasto” – jabłkowo-cynamonowe crumble posypane słodką kruszonką i serwowane z ulubionymi lodami. Stosunkowo niskokaloryczny deser, który można naszykować tuż przed przybyciem gości albo uraczyć nim niespodziewanych odwiedzających.
6
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg jabłka
140 g lubella mąka puszysta wrocławska
100 g cukier
80 g masło
1 łyżecz. cynamon
1 szt. lody waniliowe
Przygotowanie
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w większą kostkę i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Z mąki, cukru, cynamonu oraz miękkiego masła wyrobić kruszonkę i wyłożyć na wierzchu jabłek.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 10 minut. Ciepłe podawać z lodami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
498
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
86
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.