Cykoriowe świdry

lubella

Cykoria to w Polsce rzadko jedzone warzywo, które jest, pomimo swojej niepopularności, bardzo zdrowie i smaczne! Teraz możesz skosztować je z przepisem na lekko słodki makaron z miodem, jabłkami i szynka parmeńską!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
460
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
61
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Cykoria to w Polsce rzadko jedzone warzywo, które jest, pomimo swojej niepopularności, bardzo zdrowie i smaczne! Teraz możesz skosztować je z przepisem na lekko słodki makaron z miodem, jabłkami i szynka parmeńską!
8
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
200 g makaron świdry lubella pełne ziarno z orkiszem
2 szt. cykoria
1 szt. jabłko
6 plaster szynka parmeńska
20 g orzechy włoskie
1 łyżka miód
4 łyżka śmietana
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Cykorię kroimy w paski, a jabłko – w kostkę. Orzechy drobno siekamy.
Ugotowany makaron łączymy z cykorią, jabłkiem i orzechami. Dodajemy porwane na kawałki plastry szynki parmeńskiej.
Śmietanę łączymy z miodem, solą i pieprzem. Polewamy sałatkę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
460
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
61
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.