0

Składniki

100 Mililitrów
olej
1 Kilogram
kapusta biała
2 Łyżeczki
sól
1 Łyżeczka
pieprz
500 Gramów
mięso wieprzowe
100 Gramów
mąka pszenna tortowa
2 Szklanki
ryż biały
0.25 Szklanki
śmietana
1 Sztuka
cebula
5 Sztuk
jaja kurze całe
1 Sztuka
czosnek
3 Sztuki
kostka rosołowa
1 Sztuka
koncentrat pomidorowy
2 Sztuki
liść laurowy
2 Sztuki
ziele angielskie
2 Łyżki
mąka pszenna tortowa
0.5 Szklanki
kasza manna
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Mięso myjemy i mielimy razem z cebulą.
  2. Do miski przekładamy mięso, kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach, wsypujemy kaszę i ryż, dodajemy jajka, rozgnieciony czosnek, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu.
  3. Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy kotlety i smażymy na oliwie z obu stron.
  4. Usmażone kotlety układamy w brytfannie, zalewamy wodą z rozrobionym koncentratem ( wody tyle aby całkowicie przykryła gołąbki), rozkruszamy kostki rosołowe, dodajemy liść i ziele angielskie i dusimy około 40 minut.
  5. Gołąbki zwiększą swoją objętość, więc w razie konieczności dolać wody, aby cały czas były zakryte płynem.
  6. Rozrabiamy mąkę ze śmietaną i zagęszczamy sos, zagotowujemy.
  7. Podajemy z chlebem.
  8. SMACZNEGO.
  9. Z tej ilości składników wychodzi około 35 sporych gołąbków.

Opis

Przepis na te gołąbki dostałam od koleżanki. Zrobiłam po swojemu i wszystkim moim domownikom bardzo smakowały.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!