Cygańskie gołąbki

m7
Cygańskie gołąbki

0

4 / 2

Przepis na te gołąbki dostałam od koleżanki. Zrobiłam po swojemu i wszystkim moim domownikom bardzo smakowały.

17

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


35 porcji

Składniki

100 olej

1 kg kapusta biała

2 łyżecz. sól

1 łyżecz. pieprz

500 g mięso wieprzowe

100 g mąka lubella puszysta tortowa

2 szkl. ryż biały

0.25 szkl. śmietana

1 szt. cebula

5 szt. jaja kurze całe

1 szt. czosnek

3 szt. kostka rosołowa

1 szt. koncentrat pomidorowy łowicz

2 szt. liść laurowy

2 szt. ziele angielskie

2 łyżka mąka lubella puszysta tortowa

0.50 szkl. kasza manna

Przygotowanie


1

Mięso myjemy i mielimy razem z cebulą.

2

Do miski przekładamy mięso, kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach, wsypujemy kaszę i ryż, dodajemy jajka, rozgnieciony czosnek, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu.

3

Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy kotlety i smażymy na oliwie z obu stron.

4

Usmażone kotlety układamy w brytfannie, zalewamy wodą z rozrobionym koncentratem ( wody tyle aby całkowicie przykryła gołąbki), rozkruszamy kostki rosołowe, dodajemy liść i ziele angielskie i dusimy około 40 minut.

5

Gołąbki zwiększą swoją objętość, więc w razie konieczności dolać wody, aby cały czas były zakryte płynem.

6

Rozrabiamy mąkę ze śmietaną i zagęszczamy sos, zagotowujemy.

7

Podajemy z chlebem.

8

SMACZNEGO.

9

Z tej ilości składników wychodzi około 35 sporych gołąbków.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły