Cygańskie gołąbki
m7
Przepis na te gołąbki dostałam od koleżanki. Zrobiłam po swojemu i wszystkim moim domownikom bardzo smakowały.
0
4 / 2
Przepis na te gołąbki dostałam od koleżanki. Zrobiłam po swojemu i wszystkim moim domownikom bardzo smakowały.
17
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
35 porcji
Składniki
100 olej
1 kg kapusta biała
2 łyżecz. sól
1 łyżecz. pieprz
500 g mięso wieprzowe
100 g mąka lubella puszysta tortowa
2 szkl. ryż biały
0.25 szkl. śmietana
1 szt. cebula
5 szt. jaja kurze całe
1 szt. czosnek
3 szt. kostka rosołowa
1 szt. koncentrat pomidorowy łowicz
2 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
2 łyżka mąka lubella puszysta tortowa
0.50 szkl. kasza manna
Przygotowanie
Mięso myjemy i mielimy razem z cebulą.
Do miski przekładamy mięso, kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach, wsypujemy kaszę i ryż, dodajemy jajka, rozgnieciony czosnek, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu.
Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy kotlety i smażymy na oliwie z obu stron.
Usmażone kotlety układamy w brytfannie, zalewamy wodą z rozrobionym koncentratem ( wody tyle aby całkowicie przykryła gołąbki), rozkruszamy kostki rosołowe, dodajemy liść i ziele angielskie i dusimy około 40 minut.
Gołąbki zwiększą swoją objętość, więc w razie konieczności dolać wody, aby cały czas były zakryte płynem.
Rozrabiamy mąkę ze śmietaną i zagęszczamy sos, zagotowujemy.
Podajemy z chlebem.
SMACZNEGO.
Z tej ilości składników wychodzi około 35 sporych gołąbków.