Ćwikła
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ćwikła](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975527353.jpeg&w=3840&q=75)
Domowa ćwikła do białej kiełbasy i nie tylko
0
0 / 0
Domowa ćwikła do białej kiełbasy i nie tylko
5
Składniki
360 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg burak
1 szczyp. sól
5 łyżecz. cukier
1 dag. chrzan krakus
1 szkl. sok z cytryny
Przygotowanie
1
Buraki umyć i i ugotować.
2
Wystudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce do tarcia ziemniaków. Nadmiar soku odlać lub odsączyć buraki na sicie.
3
Dodać najpierw sok z cytryny, następnie chrzan i przyprawy, spróbować ewentualnie dodać soli.
4
Wstawić na noc do lodówki, żeby ćwikła się przegryzła.
5
Następnego dnia spróbować czy czuć wystarczająco chrzan, jeśli nie to dodać wg uznania, włożyć do słoiczków.
6
Najlepsza do mięs i wędlin