Ćwikła

m7

Domowa ćwikła do białej kiełbasy i nie tylko
Wartości odżywcze na porcję
Energia
59
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Domowa ćwikła do białej kiełbasy i nie tylko
5
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg burak
1 szczyp. sól
5 łyżecz. cukier
1 dag. chrzan krakus
1 szkl. sok z cytryny
Przygotowanie
Buraki umyć i i ugotować.
Wystudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce do tarcia ziemniaków. Nadmiar soku odlać lub odsączyć buraki na sicie.
Dodać najpierw sok z cytryny, następnie chrzan i przyprawy, spróbować ewentualnie dodać soli.
Wstawić na noc do lodówki, żeby ćwikła się przegryzła.
Następnego dnia spróbować czy czuć wystarczająco chrzan, jeśli nie to dodać wg uznania, włożyć do słoiczków.
Najlepsza do mięs i wędlin