Ćwikła

m7
Ćwikła

0

0 / 0

Domowa ćwikła do białej kiełbasy i nie tylko

5

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kg burak

1 szcz. sól

5 łyżeczka cukier

1 dek. chrzan krakus

1 szkl. sok z cytryny

Przygotowanie


1

Buraki umyć i i ugotować.

2

Wystudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce do tarcia ziemniaków. Nadmiar soku odlać lub odsączyć buraki na sicie.

3

Dodać najpierw sok z cytryny, następnie chrzan i przyprawy, spróbować ewentualnie dodać soli.

4

Wstawić na noc do lodówki, żeby ćwikła się przegryzła.

5

Następnego dnia spróbować czy czuć wystarczająco chrzan, jeśli nie to dodać wg uznania, włożyć do słoiczków.

6

Najlepsza do mięs i wędlin

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły