Curry z cieciorką

m7
Curry z cieciorką

0

0 / 0

Bardzo proste wegetariańskie danie - tutaj propozycja tylko z papryką, ale można użyć dodatkowo cukinię, bakłażana itp.

13

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 koncentrat pomidorowy łowicz

1 szczyp. szafran ostry, czerwony

2 łyżecz. kurkuma

2 łyżecz. kolendra

1 łyżecz. pieprz czarny

2 łyżecz. kminek

1 łyżecz. pieprz cayenne

1 łyżecz. imbir w proszku

1 łyżecz. sól

2 szkl. cieciorka

2 szt. cebula

2 szt. papryka

2 szt. czosnek

Przygotowanie


1

-cieciorkę namoczyć w zimnej wodzie przez noc

2

-wodę spod cieciorki wylać i gotować w świeżej, osolonej wodzie ok. 20-30minut

3

-na patelni zeszklić na oliwie pokrojoną drobno cebulę z czosnkiem

4

-dodać paprykę pokrojoną w słupki i chwilę podsmażać

5

-do warzyw na patelni wsypać przyprawę i smażyć 2-3 minuty

6

-ugotowaną cieciorkę wrzucić na patelnię i dolać przecier/pokrojone pomidory

7

uwaga: jeśli danie okaże się zbyt ostre, w celu złagodzenia dodać kleks kwaśnej śmietany!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

542

kcal

Białka

26

gram

Węglowodany

95

gram

Tłuszcze

6

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły