Curry z cieciorką
m7
Bardzo proste wegetariańskie danie - tutaj propozycja tylko z papryką, ale można użyć dodatkowo cukinię, bakłażana itp.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
542
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
95
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Bardzo proste wegetariańskie danie - tutaj propozycja tylko z papryką, ale można użyć dodatkowo cukinię, bakłażana itp.
13
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 koncentrat pomidorowy łowicz
1 szczyp. szafran ostry, czerwony
2 łyżecz. kurkuma
2 łyżecz. kolendra
1 łyżecz. pieprz czarny
2 łyżecz. kminek
1 łyżecz. pieprz cayenne
1 łyżecz. imbir w proszku
1 łyżecz. sól
2 szkl. cieciorka
2 szt. cebula
2 szt. papryka
2 szt. czosnek
Przygotowanie
-cieciorkę namoczyć w zimnej wodzie przez noc
-wodę spod cieciorki wylać i gotować w świeżej, osolonej wodzie ok. 20-30minut
-na patelni zeszklić na oliwie pokrojoną drobno cebulę z czosnkiem
-dodać paprykę pokrojoną w słupki i chwilę podsmażać
-do warzyw na patelni wsypać przyprawę i smażyć 2-3 minuty
-ugotowaną cieciorkę wrzucić na patelnię i dolać przecier/pokrojone pomidory
uwaga: jeśli danie okaże się zbyt ostre, w celu złagodzenia dodać kleks kwaśnej śmietany!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
542
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
95
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.