Curry z cieciorką
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Curry z cieciorką](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F7063-1702057986960.jpeg&w=3840&q=75)
Bardzo proste wegetariańskie danie - tutaj propozycja tylko z papryką, ale można użyć dodatkowo cukinię, bakłażana itp.
0
0 / 0
Bardzo proste wegetariańskie danie - tutaj propozycja tylko z papryką, ale można użyć dodatkowo cukinię, bakłażana itp.
13
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 koncentrat pomidorowy łowicz
1 szczyp. szafran ostry, czerwony
2 łyżecz. kurkuma
2 łyżecz. kolendra
1 łyżecz. pieprz czarny
2 łyżecz. kminek
1 łyżecz. pieprz cayenne
1 łyżecz. imbir w proszku
1 łyżecz. sól
2 szkl. cieciorka
2 szt. cebula
2 szt. papryka
2 szt. czosnek
Przygotowanie
-cieciorkę namoczyć w zimnej wodzie przez noc
-wodę spod cieciorki wylać i gotować w świeżej, osolonej wodzie ok. 20-30minut
-na patelni zeszklić na oliwie pokrojoną drobno cebulę z czosnkiem
-dodać paprykę pokrojoną w słupki i chwilę podsmażać
-do warzyw na patelni wsypać przyprawę i smażyć 2-3 minuty
-ugotowaną cieciorkę wrzucić na patelnię i dolać przecier/pokrojone pomidory
uwaga: jeśli danie okaże się zbyt ostre, w celu złagodzenia dodać kleks kwaśnej śmietany!