Curry z brukselką

EkspertOdKuchni
Curry z brukselką

0

0 / 0

Szukasz pysznego sposobu na przyrządzenie brukselki, a może chcesz przekonać się do jej jedzenia? Curry z brukselką to świetna opcja dla wszystkich miłośników orientalnych smaków. Połączenie smażonej brukselki, ciecierzycy i sosu curry idealnie sprawdzi się na rozgrzewający obiad. Smacznego!

15

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g brukselka

1 pusz. ciecierzyca

3 łyżka pasta curry czerwona

400 ml mleko kokosowe

1 szt. cebula

4 szt. ząbki czosnku

2 szt. papryczka chilli

1 łyżeczka imbir

2 łyżka masło klarowane

0.50 szt. limonka

1 szt. sezam do posypania

1 pęcz. bazylia tajska

2 łyżka sos sojowy jasny

1 łyżka cukier kokosowy

1 szcz. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Czosnek, chilli i imbir posiekać w drobną kostkę, a następnie przesmażyć na łyżce masła na woku lub głębokiej patelni.

2

Wrzucić cebulę pokrojoną w pióra, a gdy się zeszkli i zmięknie, wlać mleko kokosowe oraz dodać pastę curry. Wymieszać.

3

Brukselkę umyć, obrać z wierzchnich liści i przekroić wzdłuż na pół. Przesmażyć na maśle na patelni, aby się zarumieniła. Doprawić solą i pieprzem.

4

Do sosu dodać ciecierzycę oraz przesmażoną brukselkę. Doprawić sosem sojowym, sokiem z limonki i cukrem — gotować ok. 15 minut, aż brukselka będzie miękka, a sos zgęstnieje.

5

Curry z brukselką podajemy z liśćmi bazylii tajskiej oraz sezamem.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły