Curry sezamowe

m7
Curry sezamowe

0

0 / 0

Aromatyczne, pstre danie- orientalne smaki

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

50 olej sojowy

3 szcz. sól

2 łyżeczka masala

2 łyżeczka curry

1 łyżeczka pieprz

100 g sezam nasiona

2 szt. jaja kurze całe

3 szt. ząbek czosnku

4 łyżka bułka tarta

2 łyżka mąka sojowa pełnotłusta

2 łyżka imbir

0.50 kg dynia

0.50 kg mięso mielone

Przygotowanie


1

Sezam zmielić na proszek. Połowę dodać do mięsa mielonego. Mięso mielone wraz sezamem wymieszać z jakami i bułką. Doprawić ząbkiem czosnku i solą. Uformować małe kuleczki i obsmażyć na patelni.

2

Do rondelka nalać dwie szklanki wody, wrzucić dynie pokrojoną w kostkę. Doprawić curry i solą- dusić 15 minut.

3

Po tym czasie dorzucić klopsiki i dusić razem kolejne 15 minut. Następnie potrawę doprawić 2 łyżeczkami masali, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oraz świeżym imbirem drobniutko pokrojonym( kto lubi bardziej ostre może dodać więcej massali i curry).

4

Makę sojową i zmieloną na proszek drugą część sezamu wymieszać z odrobiną wody i wlać do potrawy zagęszczając w ten sposób sos. Podgotować jeszcze 3 minuty i podawać.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły