Curry sezamowe
m7
Aromatyczne, pstre danie- orientalne smaki
Wartości odżywcze na porcję
Energia
484
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Aromatyczne, pstre danie- orientalne smaki
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
50 olej sojowy
3 szczyp. sól
2 łyżecz. masala
2 łyżecz. curry
1 łyżecz. pieprz
100 g sezam nasiona
2 szt. jaja kurze całe
3 szt. ząbek czosnku
4 łyżka bułka tarta
2 łyżka mąka sojowa pełnotłusta
2 łyżka imbir
0.50 kg dynia
0.50 kg mięso mielone
Przygotowanie
Sezam zmielić na proszek. Połowę dodać do mięsa mielonego. Mięso mielone wraz sezamem wymieszać z jakami i bułką. Doprawić ząbkiem czosnku i solą. Uformować małe kuleczki i obsmażyć na patelni.
Do rondelka nalać dwie szklanki wody, wrzucić dynie pokrojoną w kostkę. Doprawić curry i solą- dusić 15 minut.
Po tym czasie dorzucić klopsiki i dusić razem kolejne 15 minut. Następnie potrawę doprawić 2 łyżeczkami masali, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oraz świeżym imbirem drobniutko pokrojonym( kto lubi bardziej ostre może dodać więcej massali i curry).
Makę sojową i zmieloną na proszek drugą część sezamu wymieszać z odrobiną wody i wlać do potrawy zagęszczając w ten sposób sos. Podgotować jeszcze 3 minuty i podawać.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
484
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.