Cukiniowe ruloniki

m7

Łatwe do zrobienia, smaczne i bardzo efektownie prezentują się na stole.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
188
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
26
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Łatwe do zrobienia, smaczne i bardzo efektownie prezentują się na stole.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 puszka tuńczyk w oleju
4 szczyp. pieprz
1 pęcz. szczypiorek
1 szt. cukinia
1 szt. kostka rosołowa
1 szt. ząbek czosnku
15 dag. ryż biały
0.50 łyżecz. sól
Przygotowanie
Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż w cienkie plastry.
Kostkę rosołową rozpuszczamy w 1/2 litra wrzątku.
Wkładamy plasterki cukinii i gotujemy około 5 minut.
Dokładnie osączamy.
Ryż ugotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.
Tuńczyka lekko osączamy, a następnie rozdrabniamy i mieszamy z ryżem.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Cukinię zawijamy w ruloniki, zostawiając wolny środek.
Wypełniamy farszem.
Szczypiorek myjemy, osączamy, dekoracyjnie zawiązujemy wokół ruloników.