"Cukiniowe gondole"
ataga26
Smaczne i proste danie dla osób, które dbają o zdrowy styl życia!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
368
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Smaczne i proste danie dla osób, które dbają o zdrowy styl życia!
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
3 szt. cukinia
200 g szynka drobiowa
1 puszka pomidory krojone łowicz
100 g makaron lubella jajeczna ryż
250 g pieczarki
2 szt. cebula szalotka
1 łyżecz. masło
1 łyżka oliwa z oliwek extra virgin
Przygotowanie
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ łyżeczką zostawiając ok. 0,5 cm grubości. Oprószyć solą, przyprawą z liści lubczyku, skórkę posmarować oliwą z oliwek. Odstawić.
W lekko osolonej wodzie ugotować makaron Lubella Jajeczna Ryż. Wystarczy gotować 3 minuty.
Obrane cebulki szalotki pokroić w drobną kosteczkę. Zeszklić na maśle z odrobiną oliwy. Dodać umyte, drobno pokrojone pieczarki. Następnie dodać drobno pokrojoną szynkę z piersi kurczaka Krakus. Chwilkę podsmażyć ciągle mieszając. Pod koniec smażenia dodać pomidory krojone bez skórki z puszki Łowicz, czosnek przeciśnięty przez prasę, sól, pieprz i zioła prowansalskie- do smaku.
Do pieczarkowo - pomidorowego farszu dodać wcześniej ugotowany makaron.
Gotowym farszem wypełnić cukinie, ułożyć na blasze wyłożonym pergaminem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 20-30 minut aż cukinia będzie miękka.
Gotowe danie udekorować np. listkiem bazylii. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
368
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Gorczyca
Soja
Laktoza
Seler
Gluten