"Cukiniowe gondole"

ataga26
"Cukiniowe gondole"

0

0 / 0

Smaczne i proste danie dla osób, które dbają o zdrowy styl życia!

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

3 szt. cukinia

200 g szynka drobiowa

1 puszka pomidory krojone łowicz

100 g makaron lubella jajeczna ryż

250 g pieczarki

2 szt. cebula szalotka

1 łyżecz. masło

1 łyżka oliwa z oliwek extra virgin

Przygotowanie


1

Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ łyżeczką zostawiając ok. 0,5 cm grubości. Oprószyć solą, przyprawą z liści lubczyku, skórkę posmarować oliwą z oliwek. Odstawić.

2

W lekko osolonej wodzie ugotować makaron Lubella Jajeczna Ryż. Wystarczy gotować 3 minuty.

3

Obrane cebulki szalotki pokroić w drobną kosteczkę. Zeszklić na maśle z odrobiną oliwy. Dodać umyte, drobno pokrojone pieczarki. Następnie dodać drobno pokrojoną szynkę z piersi kurczaka Krakus. Chwilkę podsmażyć ciągle mieszając. Pod koniec smażenia dodać pomidory krojone bez skórki z puszki Łowicz, czosnek przeciśnięty przez prasę, sól, pieprz i zioła prowansalskie- do smaku.

4

Do pieczarkowo - pomidorowego farszu dodać wcześniej ugotowany makaron.

5

Gotowym farszem wypełnić cukinie, ułożyć na blasze wyłożonym pergaminem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 20-30 minut aż cukinia będzie miękka.

6

Gotowe danie udekorować np. listkiem bazylii. Smacznego!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

368

kcal

Białka

25

gram

Węglowodany

45

gram

Tłuszcze

9

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Gorczyca

Soja

Laktoza

Seler

Gluten

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły