Cukiniowa z dynią i groszkiem ptysiowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
malg
![Cukiniowa z dynią i groszkiem ptysiowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973702780.jpeg&w=3840&q=75)
Jedna z najprostszych i najlepszych zup na świecie!
0
0 / 0
Jedna z najprostszych i najlepszych zup na świecie!
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
3 szt. ziemniaki
3 łyżka pestki dyni
4 łyżka groszek ptysiowy
3 łyżka parmezan
1 dag. cukinia
10 dag. ser pleśniowy
Przygotowanie
Cukinię obrać "na zebrę", czyli co drugi pasek zostawić zielony. Pokroić cukinie w duże plastry i ugotować wraz z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami do miękkości w osolonej wodzie (kto używa bulionów, to może ugotować cukinię w rosołku).
Warzywa zmiksować z serem pleśniowym, jeśli zupa jest za gęsta to można dodać trochę bulionu, w którym gotowały się warzywa.
Zupę przelać do garnka, doprawić solą i pieprzem, lekko podgrzać przed podaniem.
Podawać posypaną parmezanem, z rozkruszonymi pestkami dyni i groszkiem ptysiowym.