Cukiniowa z dynią i groszkiem ptysiowym
malg
Jedna z najprostszych i najlepszych zup na świecie!
0
0 / 0
Jedna z najprostszych i najlepszych zup na świecie!
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szcz. sól, pieprz
3 szt. ziemniaki
3 łyżka pestki dyni
4 łyżka groszek ptysiowy
3 łyżka parmezan
1 dek. cukinia
10 dek. ser pleśniowy
Przygotowanie
Cukinię obrać "na zebrę", czyli co drugi pasek zostawić zielony. Pokroić cukinie w duże plastry i ugotować wraz z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami do miękkości w osolonej wodzie (kto używa bulionów, to może ugotować cukinię w rosołku).
Warzywa zmiksować z serem pleśniowym, jeśli zupa jest za gęsta to można dodać trochę bulionu, w którym gotowały się warzywa.
Zupę przelać do garnka, doprawić solą i pieprzem, lekko podgrzać przed podaniem.
Podawać posypaną parmezanem, z rozkruszonymi pestkami dyni i groszkiem ptysiowym.