Cukinia zapiekana z gorgonzolą
m7
Smaczna zapiekanka
Wartości odżywcze na porcję
Energia
262
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
5
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Smaczna zapiekanka
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
150 śmietana 18%
3 szczyp. zioła prowansalskie
3 szczyp. sól
2 szczyp. pieprz
1 szt. cukinia
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. szczypiorek
3 szt. pomidorki koktajlowe
2 łyżka olej sezamowy
25 dag. pieczarki
15 dag. ser gorgonzola
Przygotowanie
Cukinię umyć, nasolić odczekać aż puści sok i odlać płyn. Ułożyć w nczyniu żaroodpornym, obok ułożyć pieczarki skropić wszystko olejem sezamowym, opruszyć ziołami i pieprzem, posypać drobno pokruszoną gorgonzolą i odrobinkę posolić. Jajko roztrzepać ze smietaną dodać trochę drobno pokruszonej gorgonzoli zalać potrawę.Piec w piekarniku 180/200 stopni około 45 minut. Podawać na ciepło udekorowane szcypiorkiem i pomidorkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
262
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
5
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.