Cukinia w zalewie curry
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Cukinia w zalewie curry](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973296966.jpeg&w=3840&q=75)
Cukinie w zalewie curry to wbrew pozorom szybkie do przygotowania pikle na zimę. Z przepisu wychodzi ok. 8 słoików po 400 ml.
1
3.2 / 112
Cukinie w zalewie curry to wbrew pozorom szybkie do przygotowania pikle na zimę. Z przepisu wychodzi ok. 8 słoików po 400 ml.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
200 ocet 10%
1 łyżecz. ziarna gorczycy
1.50 szkl. woda
1.50 szkl. cukier
10 szt. cukinia młoda zielona i żółta
1 szt. papryka czerwona
1 szt. cebula
1 szt. natka pietruszki
1 szt. opakowanie przyprawy curry
2 szt. ząbek czosnku
1 łyżka soli
Przygotowanie
Cukinie pokroić w cienkie plastry, paprykę w krótkie paski.
Wodę zagotować z cukrem, do gotującej się wody dodać sól, pokrojony czosnek, curry i gorczycę, na koniec wlać ocet.
Do słoika na dno kłaść liść pietruszki, plaster cebuli i na przemian plastry cukinii zielone i żółte i paprykę.
Całość zalać gorącą zalewą. Zakręcić słoiki, pasteryzować 5-7 minut.