Cukinia w zalewie curry

m7
Cukinia w zalewie curry

1

3.2 / 112

Cukinie w zalewie curry to wbrew pozorom szybkie do przygotowania pikle na zimę. Z przepisu wychodzi ok. 8 słoików po 400 ml.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

200 ocet 10%

1 łyżecz. ziarna gorczycy

1.50 szkl. woda

1.50 szkl. cukier

10 szt. cukinia młoda zielona i żółta

1 szt. papryka czerwona

1 szt. cebula

1 szt. natka pietruszki

1 szt. opakowanie przyprawy curry

2 szt. ząbek czosnku

1 łyżka soli

Przygotowanie


1

Cukinie pokroić w cienkie plastry, paprykę w krótkie paski.

2

Wodę zagotować z cukrem, do gotującej się wody dodać sól, pokrojony czosnek, curry i gorczycę, na koniec wlać ocet.

3

Do słoika na dno kłaść liść pietruszki, plaster cebuli i na przemian plastry cukinii zielone i żółte i paprykę.

4

Całość zalać gorącą zalewą. Zakręcić słoiki, pasteryzować 5-7 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

341

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

71

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły