Cukinia w cieście francuskim z serem pleśniowym

m7

Coś pysznego, idealnego na wieczór z przyjaciółmi. Tarta z cukinią i serem pleśniowym smakuje obłędnie na ciepło i na zimno.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
825
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
59
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Coś pysznego, idealnego na wieczór z przyjaciółmi. Tarta z cukinią i serem pleśniowym smakuje obłędnie na ciepło i na zimno.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
100 g ser żółty
4 szt. ser pleśniowy blue
1 szt. cukinia
1 szt. ciasto francuskie
1 szt. pieprz
Przygotowanie
Cukinię umyć, obrać, pokroić na plasterki o grubości 0,5 cm. Ułożyć na czystej ściereczce i oprószyć solą. Odstawić na 10 minut.
Po upływie tego czasu plasterki osuszyć, oprószyć pieprzem. Ser pleśniowy pokroić w plastry. Ciasto francuskie rozwinąć, ułożyć na nim plasterki cukinii, a następnie plasterki sera.
Ciasto piec na papierze do pieczenia w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 25 minut. Posypać startym żółtym serem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
825
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
59
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.