Cukinia nadziewana
kkkoos
Danie łatwe, smaczne i szybkie z produktów ogólnie dostępnych. W sam raz na letni posiłek!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
522
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Danie łatwe, smaczne i szybkie z produktów ogólnie dostępnych. W sam raz na letni posiłek!
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szt. jajko
40 dag. mięso mielone wołowo-wieprzowe
4 szt. cukinia
1 opak. sos boloński łowicz
8 dag. ser żółty
Przygotowanie
Cukinię (20-25 cm) należy przekroić na pół i wydrążyć z niej delikatnie miąższ (łyżeczką).
Miąższ cukinii posiekać i wymieszać z mielonym mięsem wieprzowo-wołowym, surowymi jajkami, utartym serem żółtym i sosem bolońskim Łowicz (na tym etapie dodajemy ulubione przyprawy).
Tak zrobiony farsz wkładamy do połówek cukinii. Wszystko wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 20 minut (blachę można wyłożyć folią aluminiową).
Pierwsze dziesięć minut pod przykryciem (folią aluminiową), kolejne 10 minut odkryte.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
522
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.