Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i sosem bolońskim

maspexdigital
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i sosem bolońskim

1

5 / 3

Smacznie, zdrowo i… syto! Bardzo pożywny przepis na pieczoną cukinię z farszem. Najlepiej smakuje z sosem spaghetti Łowicz oraz dodatkiem podsmażonego boczku.

5

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

250 g łowicz sos spaghetti

3 szt. cukinia

100 g kasza jaglana

100 g boczek

5 szt. pomidory suszone

Przygotowanie


1

Kaszę jaglaną płuczemy 3 razy w zimnej wodzie, a następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (ok. 10 min.). Odcedzamy.

2

Boczek i pomidory suszone kroimy w kostkę. Podsmażamy krótko na patelni.

3

Cukinię kroimy na pół i wydrążamy środek. Wydrążony środek kroimy w kosteczkę i mieszamy z sosem bolońskim, boczkiem, suszonymi pomidorami i kaszą. Krótko podsmażamy.

4

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

5

Cukinię przekładamy na blaszkę. Do wydrążonej cukinii przekładamy farsz. Pieczemy ok. 35 min.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły