Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i sosem bolońskim
maspexdigital
Smacznie, zdrowo i… syto! Bardzo pożywny przepis na pieczoną cukinię z farszem. Najlepiej smakuje z sosem spaghetti Łowicz oraz dodatkiem podsmażonego boczku.
1
5 / 3
Smacznie, zdrowo i… syto! Bardzo pożywny przepis na pieczoną cukinię z farszem. Najlepiej smakuje z sosem spaghetti Łowicz oraz dodatkiem podsmażonego boczku.
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
250 g łowicz sos spaghetti
3 szt. cukinia
100 g kasza jaglana
100 g boczek
5 szt. pomidory suszone
Przygotowanie
Kaszę jaglaną płuczemy 3 razy w zimnej wodzie, a następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (ok. 10 min.). Odcedzamy.
Boczek i pomidory suszone kroimy w kostkę. Podsmażamy krótko na patelni.
Cukinię kroimy na pół i wydrążamy środek. Wydrążony środek kroimy w kosteczkę i mieszamy z sosem bolońskim, boczkiem, suszonymi pomidorami i kaszą. Krótko podsmażamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Cukinię przekładamy na blaszkę. Do wydrążonej cukinii przekładamy farsz. Pieczemy ok. 35 min.