Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i sosem bolońskim
maspexdigital
Smacznie, zdrowo i… syto! Bardzo pożywny przepis na pieczoną cukinię z farszem. Najlepiej smakuje z sosem spaghetti Łowicz oraz dodatkiem podsmażonego boczku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
417
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
5 / 3
Smacznie, zdrowo i… syto! Bardzo pożywny przepis na pieczoną cukinię z farszem. Najlepiej smakuje z sosem spaghetti Łowicz oraz dodatkiem podsmażonego boczku.
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
250 g łowicz sos spaghetti
3 szt. cukinia
100 g kasza jaglana
100 g boczek
5 szt. pomidory suszone
Przygotowanie
Kaszę jaglaną płuczemy 3 razy w zimnej wodzie, a następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (ok. 10 min.). Odcedzamy.
Boczek i pomidory suszone kroimy w kostkę. Podsmażamy krótko na patelni.
Cukinię kroimy na pół i wydrążamy środek. Wydrążony środek kroimy w kosteczkę i mieszamy z sosem bolońskim, boczkiem, suszonymi pomidorami i kaszą. Krótko podsmażamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Cukinię przekładamy na blaszkę. Do wydrążonej cukinii przekładamy farsz. Pieczemy ok. 35 min.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
417
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.