Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i sosem bolońskim

maspexdigital
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i sosem bolońskim

1

5 / 3

Smacznie, zdrowo i… syto! Bardzo pożywny przepis na pieczoną cukinię z farszem. Najlepiej smakuje z sosem spaghetti Łowicz oraz dodatkiem podsmażonego boczku.

5

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

250 g łowicz sos spaghetti

3 szt. cukinia

100 g kasza jaglana

100 g boczek

5 szt. pomidory suszone

Przygotowanie


1

Kaszę jaglaną płuczemy 3 razy w zimnej wodzie, a następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (ok. 10 min.). Odcedzamy.

2

Boczek i pomidory suszone kroimy w kostkę. Podsmażamy krótko na patelni.

3

Cukinię kroimy na pół i wydrążamy środek. Wydrążony środek kroimy w kosteczkę i mieszamy z sosem bolońskim, boczkiem, suszonymi pomidorami i kaszą. Krótko podsmażamy.

4

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

5

Cukinię przekładamy na blaszkę. Do wydrążonej cukinii przekładamy farsz. Pieczemy ok. 35 min.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

417

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

46

gram

Tłuszcze

20

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły