Cukinia faszerowana
aqella
Sycące i łatwe w przygotowaniu danie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
714
kcal
Białka
40
gram
Węglowodany
52
gram
Tłuszcze
37
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Sycące i łatwe w przygotowaniu danie.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
3 szt. cukinia
20 dag. kasza gryczana
30 dag. mięso mielone
1 szt. cebula biała
1 szt. sos pomidorowy z boczkiem łowicz
1 łyżka przecier pomidorowy łowicz
1 szt. jaja l
1 pęcz. natka pietruszki
3 łyżka olej
1 szczyp. sól, pieprz
0.50 kostka ser żółty starty
Przygotowanie
Cukinie myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ ze środka. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na dwóch łyżkach oleju. Dodajemy do niej mięso i podsmażamy do zrumienienia. Następnie dodajemy pokrojony w drobną kostkę miąższ z cukinii i smażymy do odparowania płynu.
Dodajemy ugotowaną (12 min) i odsączoną kaszę, sos Łowicz, przecier pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki, rozbełtane jajko i przyprawy. Przekrojone cukinie smarujemy olejem, posypujemy solą i przekładamy do nich masę.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra-dół) 30-40 minut, aż cukinia będzie miękka. Dekorujemy startym żółtym serem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
714
kcal
Białka
40
gram
Węglowodany
52
gram
Tłuszcze
37
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.