Cukinia faszerowana

aqella
Cukinia faszerowana

0

0 / 0

Sycące i łatwe w przygotowaniu danie.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

3 szt. cukinia

20 dek. kasza gryczana

30 dek. mięso mielone

1 szt. cebula biała

1 szt. sos pomidorowy z boczkiem łowicz

1 łyżka przecier pomidorowy łowicz

1 szt. jaja l

1 pęcz. natka pietruszki

3 łyżka olej

1 szcz. sól, pieprz

0.50 kost. ser żółty starty

Przygotowanie


1

Cukinie myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ ze środka. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na dwóch łyżkach oleju. Dodajemy do niej mięso i podsmażamy do zrumienienia. Następnie dodajemy pokrojony w drobną kostkę miąższ z cukinii i smażymy do odparowania płynu.

2

Dodajemy ugotowaną (12 min) i odsączoną kaszę, sos Łowicz, przecier pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki, rozbełtane jajko i przyprawy. Przekrojone cukinie smarujemy olejem, posypujemy solą i przekładamy do nich masę.

3

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra-dół) 30-40 minut, aż cukinia będzie miękka. Dekorujemy startym żółtym serem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły