Crumble ze śliwkami
Lubella
Crumble to prosty, a jednocześnie pyszny deser, który łączy w sobie soczyste owoce i chrupiącą kruszonkę. Śliwki są idealnym wyborem – ich słodko-kwaśny smak doskonale współgra z maślanym, słodkim wierzchem. Crumble najlepiej smakuje na ciepło w towarzystwie gałki lodów waniliowych. To idealny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i podkreślenie ich naturalnego smaku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
558
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
103
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Crumble to prosty, a jednocześnie pyszny deser, który łączy w sobie soczyste owoce i chrupiącą kruszonkę. Śliwki są idealnym wyborem – ich słodko-kwaśny smak doskonale współgra z maślanym, słodkim wierzchem. Crumble najlepiej smakuje na ciepło w towarzystwie gałki lodów waniliowych. To idealny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i podkreślenie ich naturalnego smaku.
6
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g śliwki
100 g cukier
1 łyżecz. cynamon
150 g mąka pszenna lubella
100 g płatki owsiane górskie
4 szt. gałka lodów waniliowych
Przygotowanie
Umyj śliwki, przekrój na pół i wyjmij pestki. Pokrój na mniejsze kawałki, a następnie przełóż je do natłuszczonej foremki do zapiekania. Posyp cukrem (2 - 3 łyżki) oraz cynamonem i delikatnie wymieszaj, aby śliwki równomiernie pokryły się cukrem.
W misce połącz mąkę, cukier oraz płatki owsiane. Dodaj schłodzone, pokrojone w kostkę masło i rozetrzyj palcami, aż powstanie kruszonka.
Gotową kruszonkę równomiernie rozłóż na śliwkach w formie.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 25-30 minut, aż kruszonka się zarumieni, a śliwki będą miękkie i puszczą sok.
Podawaj crumble na ciepło, z gałką lodów waniliowych.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
558
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
103
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.