Crumble ze śliwkami

Lubella
Crumble ze śliwkami

0

0 / 0

Crumble to prosty, a jednocześnie pyszny deser, który łączy w sobie soczyste owoce i chrupiącą kruszonkę. Śliwki są idealnym wyborem – ich słodko-kwaśny smak doskonale współgra z maślanym, słodkim wierzchem. Crumble najlepiej smakuje na ciepło w towarzystwie gałki lodów waniliowych. To idealny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i podkreślenie ich naturalnego smaku.

6

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g śliwki

100 g cukier

1 łyżecz. cynamon

150 g mąka pszenna lubella

100 g płatki owsiane górskie

4 szt. gałka lodów waniliowych

Przygotowanie


1

Umyj śliwki, przekrój na pół i wyjmij pestki. Pokrój na mniejsze kawałki, a następnie przełóż je do natłuszczonej foremki do zapiekania. Posyp cukrem (2 - 3 łyżki) oraz cynamonem i delikatnie wymieszaj, aby śliwki równomiernie pokryły się cukrem.

2

W misce połącz mąkę, cukier oraz płatki owsiane. Dodaj schłodzone, pokrojone w kostkę masło i rozetrzyj palcami, aż powstanie kruszonka.

3

Gotową kruszonkę równomiernie rozłóż na śliwkach w formie.

4

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 25-30 minut, aż kruszonka się zarumieni, a śliwki będą miękkie i puszczą sok.

5

Podawaj crumble na ciepło, z gałką lodów waniliowych.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły