Crumble z jabłkami i gruszką

Lubella
Crumble z jabłkami i gruszką

0

0 / 0

Crumble z jabłkami i gruszką to prosty i pyszny deser, który zachwyci każdego miłośnika domowych wypieków. Delikatne owoce pod owsianą kruszonką doskonale smakują na ciepło z kulką lodów waniliowych lub kleksem bitej śmietany. To świetny wybór na słodki poczęstunek po obiedzie, leniwe popołudnia z kawą czy spokojny wieczór z książką. Smacznego!

10

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

200 g mąka tortowa lubella

3 szt. jabłka

2 szt. gruszki

3 łyżka cukier brązowy

150 g masło

1 szt. jajko

100 g płatki owsiane

1 łyżecz. cynamon

80 g cukier biały

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

2

Na patelni roztapiamy łyżkę masła i wrzucamy owoce. Dodajemy cukier brązowy i dusimy do momentu, aż odparuje woda. Pod koniec duszenia dodajemy cynamon.

3

W misce mieszamy ze sobą mąkę tortową, płatki owsiane, cukier i sól. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Ciasto zagniatamy do uzyskania kruszonki.

4

Piekarnik nagrzewamy na 180°C.

5

Owoce przekładamy do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i równomiernie posypujemy przygotowaną kruszonką.

6

Pieczemy przez około 30 minut, aż kruszonka będzie zarumieniona.

7

Po wypieczeniu crumble podajemy na ciepło z bitą śmietaną lub gałką ulubionych lodów.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły