Crumble z jabłkami i gruszką
Lubella
Crumble z jabłkami i gruszką to prosty i pyszny deser, który zachwyci każdego miłośnika domowych wypieków. Delikatne owoce pod owsianą kruszonką doskonale smakują na ciepło z kulką lodów waniliowych lub kleksem bitej śmietany. To świetny wybór na słodki poczęstunek po obiedzie, leniwe popołudnia z kawą czy spokojny wieczór z książką. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Crumble z jabłkami i gruszką to prosty i pyszny deser, który zachwyci każdego miłośnika domowych wypieków. Delikatne owoce pod owsianą kruszonką doskonale smakują na ciepło z kulką lodów waniliowych lub kleksem bitej śmietany. To świetny wybór na słodki poczęstunek po obiedzie, leniwe popołudnia z kawą czy spokojny wieczór z książką. Smacznego!
10
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
200 g mąka tortowa lubella
3 szt. jabłka
2 szt. gruszki
3 łyżka cukier brązowy
150 g masło
1 szt. jajko
100 g płatki owsiane
1 łyżecz. cynamon
80 g cukier biały
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Na patelni roztapiamy łyżkę masła i wrzucamy owoce. Dodajemy cukier brązowy i dusimy do momentu, aż odparuje woda. Pod koniec duszenia dodajemy cynamon.
W misce mieszamy ze sobą mąkę tortową, płatki owsiane, cukier i sól. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Ciasto zagniatamy do uzyskania kruszonki.
Piekarnik nagrzewamy na 180°C.
Owoce przekładamy do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i równomiernie posypujemy przygotowaną kruszonką.
Pieczemy przez około 30 minut, aż kruszonka będzie zarumieniona.
Po wypieczeniu crumble podajemy na ciepło z bitą śmietaną lub gałką ulubionych lodów.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.