Croque Madame
EkspertOdKuchni
Croque Madame to francuski tost z chleba wiejskiego, szynki, sera żółtego i jajka w koszulce. To idealna propozycja na brunch lub lunch dla miłośników klasycznej francuskiej kuchni, a także dla tych, którzy szukają czegoś nowego i wykwintnego. Croque Madame ma bogaty smak i chrupiącą konsystencję, a w połączeniu z dobrą kawą lub szklanką wina, sprawi, że poczujesz się jak we Francji.
0
0 / 0
Croque Madame to francuski tost z chleba wiejskiego, szynki, sera żółtego i jajka w koszulce. To idealna propozycja na brunch lub lunch dla miłośników klasycznej francuskiej kuchni, a także dla tych, którzy szukają czegoś nowego i wykwintnego. Croque Madame ma bogaty smak i chrupiącą konsystencję, a w połączeniu z dobrą kawą lub szklanką wina, sprawi, że poczujesz się jak we Francji.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g ser żółty starty
4 plaster szynka
2 szt. jajko
200 g masło
2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
200 mleko
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Chleb smarujemy masłem i wkładamy do piekarnika na 180°C. Podpiekamy 5 minut. W międzyczasie robimy sos beszamelowy — wstawiamy wodę na jajka na miękko.
W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy mąkę i za pomocą rózgi mieszamy. Gdy masło z mąką się połączą, dolewamy mleko, cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos beszamelowy najlepiej od razu użyć, bo gdy ostygnie, zrobią się grudki.
Podpieczone kromki smarujemy sosem beszamelowym, kładziemy plaster szynki i zasypujemy tartym serem żółtym. Na całość kładziemy drugą kromkę i powtarzamy czynność — sos, szynka, ser.
Przygotowane kromki wkładamy do piekarnika i wyciągamy po rozpuszczeniu się sera żółtego.
Do gotującej się wody wkładamy jajka i gotujemy na miękko. Gdy jajka się ugotują, obieramy je ze skorupki, a następnie kładziemy na górę Croque'a. Jajko przekrawamy na pół, aby żółtko rozlało się po całej kanapce.