Croque Madame
EkspertOdKuchni
Croque Madame to francuski tost z chleba wiejskiego, szynki, sera żółtego i jajka w koszulce. To idealna propozycja na brunch lub lunch dla miłośników klasycznej francuskiej kuchni, a także dla tych, którzy szukają czegoś nowego i wykwintnego. Croque Madame ma bogaty smak i chrupiącą konsystencję, a w połączeniu z dobrą kawą lub szklanką wina, sprawi, że poczujesz się jak we Francji.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1312
kcal
Białka
45
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
120
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Croque Madame to francuski tost z chleba wiejskiego, szynki, sera żółtego i jajka w koszulce. To idealna propozycja na brunch lub lunch dla miłośników klasycznej francuskiej kuchni, a także dla tych, którzy szukają czegoś nowego i wykwintnego. Croque Madame ma bogaty smak i chrupiącą konsystencję, a w połączeniu z dobrą kawą lub szklanką wina, sprawi, że poczujesz się jak we Francji.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g ser żółty starty
4 plaster szynka
2 szt. jajko
200 g masło
2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
200 mleko
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Chleb smarujemy masłem i wkładamy do piekarnika na 180°C. Podpiekamy 5 minut. W międzyczasie robimy sos beszamelowy — wstawiamy wodę na jajka na miękko.
W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy mąkę i za pomocą rózgi mieszamy. Gdy masło z mąką się połączą, dolewamy mleko, cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos beszamelowy najlepiej od razu użyć, bo gdy ostygnie, zrobią się grudki.
Podpieczone kromki smarujemy sosem beszamelowym, kładziemy plaster szynki i zasypujemy tartym serem żółtym. Na całość kładziemy drugą kromkę i powtarzamy czynność — sos, szynka, ser.
Przygotowane kromki wkładamy do piekarnika i wyciągamy po rozpuszczeniu się sera żółtego.
Do gotującej się wody wkładamy jajka i gotujemy na miękko. Gdy jajka się ugotują, obieramy je ze skorupki, a następnie kładziemy na górę Croque'a. Jajko przekrawamy na pół, aby żółtko rozlało się po całej kanapce.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1312
kcal
Białka
45
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
120
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.