Croque Madame

EkspertOdKuchni
Croque Madame

0

0 / 0

Croque Madame to francuski tost z chleba wiejskiego, szynki, sera żółtego i jajka w koszulce. To idealna propozycja na brunch lub lunch dla miłośników klasycznej francuskiej kuchni, a także dla tych, którzy szukają czegoś nowego i wykwintnego. Croque Madame ma bogaty smak i chrupiącą konsystencję, a w połączeniu z dobrą kawą lub szklanką wina, sprawi, że poczujesz się jak we Francji.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 g ser żółty starty

4 plast. szynka

2 szt. jajko

200 g masło

2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

200 mleko

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 szcz. gałka muszkatołowa

Przygotowanie


1

Chleb smarujemy masłem i wkładamy do piekarnika na 180°C. Podpiekamy 5 minut. W międzyczasie robimy sos beszamelowy — wstawiamy wodę na jajka na miękko.

2

W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy mąkę i za pomocą rózgi mieszamy. Gdy masło z mąką się połączą, dolewamy mleko, cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos beszamelowy najlepiej od razu użyć, bo gdy ostygnie, zrobią się grudki.

3

Podpieczone kromki smarujemy sosem beszamelowym, kładziemy plaster szynki i zasypujemy tartym serem żółtym. Na całość kładziemy drugą kromkę i powtarzamy czynność — sos, szynka, ser.

4

Przygotowane kromki wkładamy do piekarnika i wyciągamy po rozpuszczeniu się sera żółtego.

5

Do gotującej się wody wkładamy jajka i gotujemy na miękko. Gdy jajka się ugotują, obieramy je ze skorupki, a następnie kładziemy na górę Croque'a. Jajko przekrawamy na pół, aby żółtko rozlało się po całej kanapce.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły