Croissanty nadziewane marcepanem i konfiturą z owoców leśnych

Łowicz
Croissanty nadziewane marcepanem i konfiturą z owoców leśnych

Średnia 0 / 0

Oceń!

Croissanty nadziewane marcepanem i konfiturą z owoców leśnych to świetny pomysł na pyszne śniadanie lub podwieczorek. Kruche croissanty z marcepanem i konfiturą z owoców leśnych są proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie smakują z kawą lub herbatą. Najlepsze tego samego dnia, ale po lekkim podgrzaniu znów będą świeże i chrupiące.

6

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 opak. ciasto francuskie

100 g masa marcepanowa

3 łyżka konfitura łowicz z owoców leśnych

1 szt. jajko

1 łyżka mleko

2 łyżka płatki migdałowe

Przygotowanie


Masę marcepanową rozgnieć widelcem lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Jeśli jest suchy, dodaj łyżkę śmietanki lub kilka kropel wody i wymieszaj do uzyskania gładkiej pasty.


Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i pokrój go na 8–10 trójkątów (jak pizzę).

Na szerszej części każdego trójkąta rozsmaruj warstwę marcepanu, a na niej łyżeczkę konfitury.

Zwiń każdy trójkąt od szerokiego końca ku wierzchołkowi, formując rogaliki.

Końcówkę ciasta podwiń pod spód, żeby się nie rozwinęła w piekarniku.

Ułóż croissanty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.


W małej miseczce rozmieszaj jajko z łyżką mleka.

Posmaruj wierzch croissantów pędzelkiem.

Posyp płatkami migdałów.


Wstaw croissanty do piekarnika nagrzanego do 200°C (góra–dół).

Piecz przez 20–25 minut, aż będą złociste i chrupiące.

Wyjmij i wystudź na kratce, by spód pozostał kruchy.

Czasy, temperatura, ustawienia


Temperatura pieczenia200°C (góra-dół)
Czas przygotowania20minut
Czas pieczenia20minut

Wartości odżywcze na porcję


Energia

265

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

25

gram

Tłuszcze

15

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły