Croissanty nadziewane marcepanem i konfiturą z owoców leśnych

maspexdigital
Croissanty nadziewane marcepanem i konfiturą z owoców leśnych

0

0 / 0

Croissanty nadziewane marcepanem i konfiturą z owoców leśnych to świetny pomysł na pyszne śniadanie lub podwieczorek. Kruche croissanty z marcepanem i konfiturą z owoców leśnych są proste i szybkie w przygotowaniu.

4

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 opak. ciasto francuskie

200 g masa marcepanowa

0.25 szkl. płatki migdałowe

1 szt. jajko

Przygotowanie


1

Gotowe ciasto francuskie pociąć na pasek o szerokości 15 cm, kolejno pociąć tak, by powstały 15 cm kwadraty. Kwadraty przeciąć po przekątnej, uzyskując 2 trójkąty.

2

Masę marcepanową rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm i pociąć na kwadraty, tyle, że ciut mniejsze - około 14 cm, te z kolei na trójkąty.

3

Masę ułożyć na cieście, posmarować konfiturą i zwinąć tak, by powstał rogalik.

4

Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać płatkami migdałowymi.

5

Piec w 200 stopniach, przez około 20 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły