Croissanty nadziewane marcepanem i konfiturą z owoców leśnych

Łowicz

Croissanty nadziewane marcepanem i konfiturą z owoców leśnych to świetny pomysł na pyszne śniadanie lub podwieczorek. Kruche croissanty z marcepanem i konfiturą z owoców leśnych są proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie smakują z kawą lub herbatą. Najlepsze tego samego dnia, ale po lekkim podgrzaniu znów będą świeże i chrupiące.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
265
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 0 / 0
Oceń!
Croissanty nadziewane marcepanem i konfiturą z owoców leśnych to świetny pomysł na pyszne śniadanie lub podwieczorek. Kruche croissanty z marcepanem i konfiturą z owoców leśnych są proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie smakują z kawą lub herbatą. Najlepsze tego samego dnia, ale po lekkim podgrzaniu znów będą świeże i chrupiące.
6
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 opak. ciasto francuskie
100 g masa marcepanowa
3 łyżka konfitura łowicz z owoców leśnych
1 szt. jajko
1 łyżka mleko
2 łyżka płatki migdałowe
Przygotowanie
Przygotowanie nadzienia
Masę marcepanową rozgnieć widelcem lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Jeśli jest suchy, dodaj łyżkę śmietanki lub kilka kropel wody i wymieszaj do uzyskania gładkiej pasty.
Formowanie croissantów
Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i pokrój go na 8–10 trójkątów (jak pizzę).
Na szerszej części każdego trójkąta rozsmaruj warstwę marcepanu, a na niej łyżeczkę konfitury.
Zwiń każdy trójkąt od szerokiego końca ku wierzchołkowi, formując rogaliki.
Końcówkę ciasta podwiń pod spód, żeby się nie rozwinęła w piekarniku.
Ułóż croissanty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
Smarowanie i posypka
W małej miseczce rozmieszaj jajko z łyżką mleka.
Posmaruj wierzch croissantów pędzelkiem.
Posyp płatkami migdałów.
Pieczenie
Wstaw croissanty do piekarnika nagrzanego do 200°C (góra–dół).
Piecz przez 20–25 minut, aż będą złociste i chrupiące.
Wyjmij i wystudź na kratce, by spód pozostał kruchy.
Czasy, temperatura, ustawienia
Wartości odżywcze na porcję
Energia
265
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.