Croissanty nadziewane marcepanem i konfiturą z owoców leśnych
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
maspexdigital
![Croissanty nadziewane marcepanem i konfiturą z owoców leśnych](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976637424.jpeg&w=3840&q=75)
Croissanty nadziewane marcepanem i konfiturą z owoców leśnych to świetny pomysł na pyszne śniadanie lub podwieczorek. Kruche croissanty z marcepanem i konfiturą z owoców leśnych są proste i szybkie w przygotowaniu.
0
0 / 0
Croissanty nadziewane marcepanem i konfiturą z owoców leśnych to świetny pomysł na pyszne śniadanie lub podwieczorek. Kruche croissanty z marcepanem i konfiturą z owoców leśnych są proste i szybkie w przygotowaniu.
4
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 opak. ciasto francuskie
200 g masa marcepanowa
0.25 szkl. płatki migdałowe
1 szt. jajko
Przygotowanie
Gotowe ciasto francuskie pociąć na pasek o szerokości 15 cm, kolejno pociąć tak, by powstały 15 cm kwadraty. Kwadraty przeciąć po przekątnej, uzyskując 2 trójkąty.
Masę marcepanową rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm i pociąć na kwadraty, tyle, że ciut mniejsze - około 14 cm, te z kolei na trójkąty.
Masę ułożyć na cieście, posmarować konfiturą i zwinąć tak, by powstał rogalik.
Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać płatkami migdałowymi.
Piec w 200 stopniach, przez około 20 minut.