Croissant smash burger

Kotlin
Croissant smash burger

0

0 / 0

Poznaj nowy poziom burgerowej przyjemności! Croissant smash burger to wyjątkowe połączenie maślanego, chrupiącego croissanta i soczystego, dobrze wysmażonego mięsa. To idealna opcja na obiad, nietuzinkowy lunch lub kolację.

10

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. croissant

320 g wołowina mielona

4 szt. plastry sera mimolette

1 szt. ogórek kiszony krakus

2 łyżka majonez

1 łyżka ketchup kotlin pikantny

1 szt. cebula szalotka

1 łyżecz. musztarda

1 łyżka masło

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, przelać wrzątkiem na sitku, aby pozbyć się ostrości.

2

W miseczce umieścić majonez, ketchup, musztardę oraz drobno posiekanego ogórka kiszonego. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

3

Mięso podzielić na cztery 80-gramowe kulki. Każdą z nich rozpłaszczyć nadając owalny kształt, trochę większy niż croissant.

4

Mięso doprawić, obsypać pieprzem i solą.

5

Mocno rozgrzać patelnię. Położyć mięso i docisnąć. Smażyć ok. 2 minuty z każdej strony, aż będzie ciemno-brązowe.

6

Po obróceniu mięsa położyć plaster sera na każdym kawałku, aby się rozpuścił.

7

Ściągnąć kotlety z patelni, ułożyć jeden na drugim i odstawić na bok, aby odpoczęły.

8

Croissanty przekroić, posmarować sosem, położyć mięso, polać sosem i posypać posiekaną cebulą.

9

Na rozgrzanej patelni rozpuścić łyżkę masła, położyć croissanty i przygnieść. Smażyć z obu stron, aż się zarumienią.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły