Croissant smash burger

Kotlin

Poznaj nowy poziom burgerowej przyjemności! Croissant smash burger to wyjątkowe połączenie maślanego, chrupiącego croissanta i soczystego, dobrze wysmażonego mięsa. To idealna opcja na obiad, nietuzinkowy lunch lub kolację.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Poznaj nowy poziom burgerowej przyjemności! Croissant smash burger to wyjątkowe połączenie maślanego, chrupiącego croissanta i soczystego, dobrze wysmażonego mięsa. To idealna opcja na obiad, nietuzinkowy lunch lub kolację.
10
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. croissant
320 g wołowina mielona
4 szt. plastry sera mimolette
1 szt. ogórek kiszony krakus
2 łyżka majonez
1 łyżka ketchup kotlin pikantny
1 szt. cebula szalotka
1 łyżecz. musztarda
1 łyżka masło
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, przelać wrzątkiem na sitku, aby pozbyć się ostrości.
W miseczce umieścić majonez, ketchup, musztardę oraz drobno posiekanego ogórka kiszonego. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Mięso podzielić na cztery 80-gramowe kulki. Każdą z nich rozpłaszczyć nadając owalny kształt, trochę większy niż croissant.
Mięso doprawić, obsypać pieprzem i solą.
Mocno rozgrzać patelnię. Położyć mięso i docisnąć. Smażyć ok. 2 minuty z każdej strony, aż będzie ciemno-brązowe.
Po obróceniu mięsa położyć plaster sera na każdym kawałku, aby się rozpuścił.
Ściągnąć kotlety z patelni, ułożyć jeden na drugim i odstawić na bok, aby odpoczęły.
Croissanty przekroić, posmarować sosem, położyć mięso, polać sosem i posypać posiekaną cebulą.
Na rozgrzanej patelni rozpuścić łyżkę masła, położyć croissanty i przygnieść. Smażyć z obu stron, aż się zarumienią.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.