Crêpes Suzette – naleśniki z pomarańczami

Lubella
Crêpes Suzette – naleśniki z pomarańczami

0

0 / 0

Crêpes Suzette to francuskie naleśniki polane aromatycznym sosem pomarańczowym. Są słodkie, wyraziste i wyjątkowo smaczne. Idealnie sprawdzą się na śniadanie i z pewnością zasmakują fanom orzeźwiających połączeń smakowych.

11

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Ciasto

0.50 szkl. mąka pszenna lubella

1 szt. jajko

0.25 szkl. mleko

1 łyżeczka masło roztopione

1 szcz. sól

0.25 szkl. woda gazowana

Sos

2 szt. pomarańcze

3 łyżka cukier

40 ml brandy

Do dekoracji

1 szt. bita śmietana

1 szt. cukier puder

Przygotowanie


1

Odmierzyć dokładnie składniki. Przesiać mąkę przez sito, aby nie było grudek.

2

Dodać jajka, mleko, wodę gazowaną, roztopione masło oraz sól i dokładnie wymieszać rózgą lub mikserem.

3

Rozgrzać dobrze patelnię. Ręcznikiem papierowym nasączonym olejem przetrzeć jej powierzchnię.

4

Wlać porcję ciasta i rozprowadzić cienką warstwę na całej patelni.

5

Smażyć z obu stron, aż naleśnik się zarumieni.

6

Po usmażeniu naleśników wsypać na patelnię cukier oraz sok z cytryny. Gdy zacznie się karmelizować, dodać skórkę otartą z jednej pomarańczy oraz masło i dokładnie wymieszać (uważać, aby karmel się nie spalił).

7

Dodać sok z obu pomarańczy i zamieszać. Następnie wyłożyć na patelnię złożone w trójkąty naleśniki.

8

Smażyć z obu stron, aż syrop się zagęści.

9

Na koniec wlać brandy i od razu podpalić. Uważać na płomień — będzie duży.

10

Serwować z bitą śmietaną i cukrem pudrem.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły