Crêpes Suzette – naleśniki z pomarańczami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1709025555625.png&w=3840&q=75)
Lubella
![Crêpes Suzette – naleśniki z pomarańczami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1709127245372.jpg&w=3840&q=75)
Crêpes Suzette to francuskie naleśniki polane aromatycznym sosem pomarańczowym. Są słodkie, wyraziste i wyjątkowo smaczne. Idealnie sprawdzą się na śniadanie i z pewnością zasmakują fanom orzeźwiających połączeń smakowych.
0
0 / 0
Crêpes Suzette to francuskie naleśniki polane aromatycznym sosem pomarańczowym. Są słodkie, wyraziste i wyjątkowo smaczne. Idealnie sprawdzą się na śniadanie i z pewnością zasmakują fanom orzeźwiających połączeń smakowych.
11
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Ciasto
0.50 szkl. mąka pszenna lubella
1 szt. jajko
0.25 szkl. mleko
1 łyżecz. masło roztopione
1 szczyp. sól
0.25 szkl. woda gazowana
Sos
2 szt. pomarańcze
3 łyżka cukier
40 ml brandy
Do dekoracji
1 szt. bita śmietana
1 szt. cukier puder
Przygotowanie
Odmierzyć dokładnie składniki. Przesiać mąkę przez sito, aby nie było grudek.
Dodać jajka, mleko, wodę gazowaną, roztopione masło oraz sól i dokładnie wymieszać rózgą lub mikserem.
Rozgrzać dobrze patelnię. Ręcznikiem papierowym nasączonym olejem przetrzeć jej powierzchnię.
Wlać porcję ciasta i rozprowadzić cienką warstwę na całej patelni.
Smażyć z obu stron, aż naleśnik się zarumieni.
Po usmażeniu naleśników wsypać na patelnię cukier oraz sok z cytryny. Gdy zacznie się karmelizować, dodać skórkę otartą z jednej pomarańczy oraz masło i dokładnie wymieszać (uważać, aby karmel się nie spalił).
Dodać sok z obu pomarańczy i zamieszać. Następnie wyłożyć na patelnię złożone w trójkąty naleśniki.
Smażyć z obu stron, aż syrop się zagęści.
Na koniec wlać brandy i od razu podpalić. Uważać na płomień — będzie duży.
Serwować z bitą śmietaną i cukrem pudrem.