Cremee brule

m7
Cremee brule

1

0 / 0

troszeczkę trzeba się znim namęczyć ale finał zadowoli najbardziej wybredne podniebienie

5

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

600 śmietana

6 łyżeczka cukier

1 szt. wanilia

8 szt. żółtko jajka kurzego

3 łyżka cukier

Przygotowanie


1

Naczynie do zapiekania o mniej więcej 20 cm średnicy wstawcie do zamrażalnika na 20 minut. Zlew wypełnijcie do połowy zimna wodą - na wypadek gdyby krem wygladał jakby się chciał zważyć. Śmietanę z laską wanilii doprowadzcie w rondlu prawie do wrzenia. Żółtka i cukier ubijcie w misce i wciąż ubijając, dodawajcie do nich śmietanę z wanilią. Wypłuczcie i wytrzyjcie rondel do sucha, po czym przelejcie do niego zawartość miski. Gotujcie na średnim ogniu,aż krem zgęstnieje - 10 minut powinno wystarczyć. Gdy masa będzie odpowiednio gęsta, wyjmijcie wanilię i przełóżcie krem do naczynie do zapiekania. które chłodziliście w zamrażalniku. Pozostawcie do ostudzenia, a nastepnie dobrze schłódzcie w lodówce. Posypcie brązowym cukrem, łyżeczka po łyżeczce i przypalajcie palnikiem aż do uzyskania chrupiacej skórki na wierzchu. Można sobie też poradzić bez palnika-silnie schłodzony, posypany cukrem deser wstawcie pod dobrze nagrzaną górną grzałkę piekarnika-do momentu, gdy cukier się nie stopi

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły