Cremee brule
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Cremee brule](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974726420.jpeg&w=3840&q=75)
troszeczkę trzeba się znim namęczyć ale finał zadowoli najbardziej wybredne podniebienie
1
0 / 0
troszeczkę trzeba się znim namęczyć ale finał zadowoli najbardziej wybredne podniebienie
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
600 śmietana
6 łyżecz. cukier
1 szt. wanilia
8 szt. żółtko jajka kurzego
3 łyżka cukier
Przygotowanie
Naczynie do zapiekania o mniej więcej 20 cm średnicy wstawcie do zamrażalnika na 20 minut. Zlew wypełnijcie do połowy zimna wodą - na wypadek gdyby krem wygladał jakby się chciał zważyć. Śmietanę z laską wanilii doprowadzcie w rondlu prawie do wrzenia. Żółtka i cukier ubijcie w misce i wciąż ubijając, dodawajcie do nich śmietanę z wanilią. Wypłuczcie i wytrzyjcie rondel do sucha, po czym przelejcie do niego zawartość miski. Gotujcie na średnim ogniu,aż krem zgęstnieje - 10 minut powinno wystarczyć. Gdy masa będzie odpowiednio gęsta, wyjmijcie wanilię i przełóżcie krem do naczynie do zapiekania. które chłodziliście w zamrażalniku. Pozostawcie do ostudzenia, a nastepnie dobrze schłódzcie w lodówce. Posypcie brązowym cukrem, łyżeczka po łyżeczce i przypalajcie palnikiem aż do uzyskania chrupiacej skórki na wierzchu. Można sobie też poradzić bez palnika-silnie schłodzony, posypany cukrem deser wstawcie pod dobrze nagrzaną górną grzałkę piekarnika-do momentu, gdy cukier się nie stopi