Crème brûlée na mleku kokosowym z marakują

EkspertOdKuchni
Crème brûlée na mleku kokosowym z marakują

Średnia 0 / 0

Oceń!

Crème brûlée na mleku kokosowym z marakują to lżejsza i ciekawsza wersja klasycznego francuskiego deseru. Ma delikatny kokosowy smak, a marakuja dodaje mu świeżości i lekkiej kwaskowatości, dzięki czemu całość nie jest przesłodzona. To dobry pomysł, gdy chcesz przygotować coś efektownego, ale prostego — szczególnie na romantyczną kolację, spotkanie z przyjaciółmi albo jako szybki deser po obiedzie. Palona skorupka cukru i owocowy wierzch sprawiają, że nawet niewielka porcja robi świetne wrażenie na stole.

6

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 ml mleko kokosowe z puszki

3 szt. żółtka

35 g cukier trzcinowy

0.50 łyżecz. ekstrakt waniliowy

2 szt. marakuja

Do karmelizacji

2 łyżecz. cukier trzcinowy

Przygotowanie


Rozgrzej piekarnik do 150°C (góra–dół).

Przygotuj dwie żaroodporne kokilki i głębsze naczynie, w którym zmieścisz je do pieczenia w kąpieli wodnej.


W rondelku lekko podgrzej mleko kokosowe z wanilią – nie doprowadzaj do wrzenia.

W misce ubij żółtka z cukrem na jasną masę.

Wlej cienkim strumieniem ciepłe mleko kokosowe, cały czas mieszając trzepaczką.

Przelej masę przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek.


Rozlej masę do kokilek.

Ustaw je w większym naczyniu i wlej gorącą wodę do połowy ich wysokości.

Piecz w 150°C przez 35–40 minut, aż masa się zetnie, ale środek pozostanie lekko sprężysty.

Wyjmij kokilki z piekarnika, wystudź i schłodź w lodówce przez minimum 2 godziny.


Posyp wierzch każdej porcji łyżeczką cukru trzcinowego.

Krok 1

Skarmelizuj palnikiem kuchennym cukier, aż powstanie cienka, złocista skorupka.

Krok 2

Przekrój każdą marakuję na pół. Z jednej połówki wyjmij miąższ i rozprowadź go na skarmelizowanym cukrze.

Drugą połówkę marakui pozostaw jako dekorację – ułóż ją na środku lub obok deseru.

Porada:  

Jeśli chcesz uzyskać delikatniejszy, bardziej kremowy efekt, możesz dodać 50 ml śmietanki 30% do mleka kokosowego.

Czasy, temperatura, ustawienia


Temperatura pieczenia150°C (góra-dół)
Czas pieczenia35minut
Czas chłodzenia2godziny

Wartości odżywcze na porcję


Energia

205

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

14

gram

Tłuszcze

15

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły