Creme brulee

EkspertOdKuchni
Creme brulee

0

0 / 0

Crème brûlée to popularny deser pochodzący z Francji, który składa się z gładkiego kremu waniliowego pokrytego cienką, karmelizowaną warstwą cukru. To słodki przysmak, który często gości na stołach w restauracjach i podczas specjalnych okazji. Zasmakuje wszystkim miłośnikom kremowych deserów. Crème brûlée najlepiej podawać od razu po skarmelizowaniu cukru, aby zachować chrupiącą warstwę na wierzchu. Całość można udekorować ulubionymi owocami lub listkiem mięty. Smacznego!

4

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

6 szt. żółtko jaja kurzego

500 śmietanka 30%

80 g cukier waniliowy

20 ekstrakt waniliowy

Przygotowanie


1

W misce łączymy składniki: żółtka, cukier wanilinowy i ekstrakt. Za pomocą trzepaczki ubijamy żółtka do momentu, aż cukier się rozpuści i masa będzie miała jasny kolor.

2

W rondelku podgrzewamy śmietankę 30% na niskiej mocy palnika. Gdy śmietanka będzie ciepła, ściągamy ją z palnika.

3

Do miski z żółtkami wlewamy ciepłą śmietankę, cały czas mieszając.

4

Kiedy składniki się połączą, przelewamy masę do foremek.

5

Do naczynia żaroodpornego wlewamy wodę i przekładamy foremki.

6

Do rozgrzanego piekarnika na 140°C wkładamy naczynie żaroodporne i pieczemy creme brulee przez 40 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy cukrem, tak aby się skarmelizował.

7

Po wypieczeniu i ostudzeniu creme brulee, a następnie wkładamy do lodówki w celu stężenia. Po schłodzeniu deser jest gotowy to spożycia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły