Creme brulee
EkspertOdKuchni
Crème brûlée to popularny deser pochodzący z Francji, który składa się z gładkiego kremu waniliowego pokrytego cienką, karmelizowaną warstwą cukru. To słodki przysmak, który często gości na stołach w restauracjach i podczas specjalnych okazji. Zasmakuje wszystkim miłośnikom kremowych deserów. Crème brûlée najlepiej podawać od razu po skarmelizowaniu cukru, aby zachować chrupiącą warstwę na wierzchu. Całość można udekorować ulubionymi owocami lub listkiem mięty. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
552
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
46
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Crème brûlée to popularny deser pochodzący z Francji, który składa się z gładkiego kremu waniliowego pokrytego cienką, karmelizowaną warstwą cukru. To słodki przysmak, który często gości na stołach w restauracjach i podczas specjalnych okazji. Zasmakuje wszystkim miłośnikom kremowych deserów. Crème brûlée najlepiej podawać od razu po skarmelizowaniu cukru, aby zachować chrupiącą warstwę na wierzchu. Całość można udekorować ulubionymi owocami lub listkiem mięty. Smacznego!
4
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
6 szt. żółtko jaja kurzego
500 śmietanka 30%
80 g cukier waniliowy
20 ekstrakt waniliowy
Przygotowanie
W misce łączymy składniki: żółtka, cukier wanilinowy i ekstrakt. Za pomocą trzepaczki ubijamy żółtka do momentu, aż cukier się rozpuści i masa będzie miała jasny kolor.
W rondelku podgrzewamy śmietankę 30% na niskiej mocy palnika. Gdy śmietanka będzie ciepła, ściągamy ją z palnika.
Do miski z żółtkami wlewamy ciepłą śmietankę, cały czas mieszając.
Kiedy składniki się połączą, przelewamy masę do foremek.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy wodę i przekładamy foremki.
Do rozgrzanego piekarnika na 140°C wkładamy naczynie żaroodporne i pieczemy creme brulee przez 40 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy cukrem, tak aby się skarmelizował.
Po wypieczeniu i ostudzeniu creme brulee, a następnie wkładamy do lodówki w celu stężenia. Po schłodzeniu deser jest gotowy to spożycia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
552
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
46
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.