Crème brûlée
kontakt_1
Francuski aksamitny deser śmietankowo-jajeczny pokryty warstwą skarmelizowanego cukru. Bardzo aromatyczny i waniliowy deser znany na całym świecie. Koniecznie wypróbuj!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
621
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
52
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Francuski aksamitny deser śmietankowo-jajeczny pokryty warstwą skarmelizowanego cukru. Bardzo aromatyczny i waniliowy deser znany na całym świecie. Koniecznie wypróbuj!
5
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 śmietana kremówka 36%
6 szt. żółtko
70 g cukier
1 szt. laska wanilii
40 g cukier
Przygotowanie
Śmietankę zagotowujemy z cukrem i wyłuskanych ziarenek z laski wanilii.
Żółtka ubijamy mikserem na puszystą pianę. Następnie delikatnie wlewamy ciepłą śmietankę cały czas mieszając.
Kokilki wypełnić naszą masą i piec przez 50 minut w rozgrzanym piekarniku w 100 stopniach .
Upieczone desery studzimy i schładzamy w lodówce min. 6 godzin.
Przed serwowaniem posypujemy równą warstwę cukru na wierzch naszego deseru i za pomocą palnika karmelizujemy go na złocistą skorupkę.
Całość dekorujemy owocami i miętą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
621
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
52
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.