Crème brûlée

kontakt_1
Crème brûlée

0

0 / 0

Francuski aksamitny deser śmietankowo-jajeczny pokryty warstwą skarmelizowanego cukru. Bardzo aromatyczny i waniliowy deser znany na całym świecie. Koniecznie wypróbuj!

5

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 śmietana kremówka 36%

6 szt. żółtko

70 g cukier

1 szt. laska wanilii

40 g cukier

Przygotowanie


1

Śmietankę zagotowujemy z cukrem i wyłuskanych ziarenek z laski wanilii.

2

Żółtka ubijamy mikserem na puszystą pianę. Następnie delikatnie wlewamy ciepłą śmietankę cały czas mieszając.

3

Kokilki wypełnić naszą masą i piec przez 50 minut w rozgrzanym piekarniku w 100 stopniach .

4

Upieczone desery studzimy i schładzamy w lodówce min. 6 godzin.

5

Przed serwowaniem posypujemy równą warstwę cukru na wierzch naszego deseru i za pomocą palnika karmelizujemy go na złocistą skorupkę.

6

Całość dekorujemy owocami i miętą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły