Crema catalana - krem kataloński

EkspertOdKuchni
Crema catalana - krem kataloński

0

0 / 0

Crema catalana lub też krem kataloński to popularny deser hiszpański na bazie mleka i żółtek. Ma delikatną i kremową konsystencję, z lekko karmelowym smakiem i chrupiącą warstwą cukru na wierzchu. To idealny wybór na deser dla wszystkich, którzy cenią sobie kremowe desery z nutą cytrusów i wanilii.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

500 mleko

6 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. laska wanilii

1 szt. skórka z cytryny

150 g cukier

40 g skrobia kukurydziana

1 szt. cukier do karmelizacji

Przygotowanie


1

W małym rondlu podgrzej mleko razem z laską wanilii (jeśli używasz ekstraktu z wanilii, dodaj go później). Doprowadź mleko prawie do wrzenia, a następnie zdjąć rondel z ognia. Pozwól wanilii namoczyć się w mleku przez kilka minut, aby uzyskać intensywny aromat.

2

W miseczce ubij żółtka z połową ilości cukru, aż uzyskasz jasną i puszystą masę.

3

Do ubitych żółtek dodaj skrobię kukurydzianą i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą masę.

4

Po upływie kilku minut od namaczania wanilii w mleku, usuń laskę wanilii (jeśli używałeś laski) i wlej powoli mleko do miski z masą jajeczną, stale mieszając.

5

Wlej całą mieszankę z powrotem do rondla i podgrzewaj na niskim ogniu, ciągle mieszając, aż krem zacznie gęstnieć. Ważne jest, aby nie dopuścić do zagotowania kremu, ponieważ żółtka mogą się zetknąć i spowodować skrzepienie masy.

6

Gdy krem zacznie mieć konsystencję gęstej śmietany, ściągnij rondel z ognia. Jeśli używasz ekstraktu z wanilii, teraz jest czas, aby go dodać.

7

Nalej krem do małych kokilek lub pucharków.

8

Odstaw kokilki z kremem na bok i pozostaw do ostygnięcia przez około godzinę. Następnie włóż je do lodówki i pozostaw tam na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

9

Przed podaniem posyp wierzch każdego kremu cienką warstwą cukru. Następnie użyj palnika kuchennego lub piekarnika z funkcją grillowania, aby karmelizować cukier na wierzchu kremu. Starannie monitoruj proces karmelizacji, aby uniknąć przypalenia.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły