Corn dog

EkspertOdKuchni
Corn dog

0

0 / 0

Corn dog, znany również jako hot dog na patyku, to popularne amerykańskie danie uliczne. Jest to kiełbaska owinięta w ciasto kukurydziane i smażona na głębokim oleju. To świetny wybór na różnego rodzaju imprezy, pikniki lub smaczną przekąskę. Corn dogi są idealne do jedzenia w ruchu, gdyż można je trzymać za patyk i jeść bez użycia sztućców. Można je również podawać na talerzu, podając ulubione sosy jako dodatek. Są one doskonałe w połączeniu z musztardą, keczupem lub sosem barbecue. Możesz je serwować również w zestawie z frytkami, sałatką lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

6 szt. kiełbaski

1.50 szkl. mąka kukurydziana

1.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

1.50 szkl. mleko

3 łyżeczka proszek do pieczenia

2 łyżeczka cukier

0.50 łyżeczka sól

6 szt. patyczki do szaszłyków

500 olej roślinny

Przygotowanie


1

Rozgrzej olej w głębokim garnku lub frytkownicy do temperatury 180°C.

2

W jednej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą, mąkę pszeniczną, proszek do pieczenia, cukier i sól.

3

W drugiej misce ubij jajka, dodaj mleko i dobrze wymieszaj.

4

Połącz zawartość obu misek i dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.

5

Włóż patyki do kiełbasek, zostawiając wystającą część patyka do trzymania.

6

Zanurz każdą kiełbaskę w cieście, delikatnie obracając, aby równomiernie je otoczyć.

7

Ostrożnie opuszczaj corn dogi do rozgrzanego oleju, jednocześnie trzymając za patyki. Smaż je przez około 3-4 minuty, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.

8

Wyjmij corn dogi z oleju i odkładaj na papierowy ręcznik, aby osączyć nadmiar tłuszczu.

9

Powtórz proces smażenia dla pozostałych kiełbasek na patyku.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły