Conchiglioni i nadzienie misz -masz
m7
Dlaczego misz -masz? Bo mozna uzyc tego co akurat mamy pod reka a i tak wszystko wyjdzie pyszne:)
0
0 / 0
Dlaczego misz -masz? Bo mozna uzyc tego co akurat mamy pod reka a i tak wszystko wyjdzie pyszne:)
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
150 sos beszamel
1 szczyp. sól, pieprz
1 łyżecz. koncentrat pomidorowy łowicz
100 g ser żółty
30 szt. makaron conchiglioni
1 szt. pierś kurczaka
4 szt. pomidory suszone
4 szt. pieczarki
1 szt. ząbek czosnku
2 szt. szalotki
0.30 szt. kukurydza konserwowa
0.30 szt. feta
3 łyżka ricotta
1 łyżka zioła
2 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Makaron gotuje al dente kolo 8 do 10 minut. uważając, aby się nie rozgotował. Do wody dolałam łyzeczke oliwy z oliwek. Po ugotowaniu przelać należy go zimną wodą odcedzic i ostawic.
W miedzyczasie robimy farsz i sos.
Na patelni rozgrzałam troche oliwy z oliwek, wrzuciłam pokrojona piers z kurczaka, dodałam pokrojone drobno szalotki, pokrojony drobno czosnek. Doprawiłam sola i pieprzem ziołowym.Gdy sie przesmażył zdjełam przełozyłam do miseczki.
Na patelni ponownie rozgrzłam łyzke masła, wrzuciałam drobno pokrojne pieczarki, odrobne soli przesmazyłam. Dodałam do kurczaka. Nastepnie do farszu dałam drobno pokrojna fete, drobno posiekane pomidory suszone, ricotte, kukurydze, wymieszałam, doprawiłam pieprzem ziołowym, bazylia i oregano. Dolałam 1 łyzeczke oliwy spod pomidorów i łyzeczke koncetratu pomidorowego i wszystko wymieszam.
Sos beszamelowy:.
Na patelni rozgrzałam 2 łyzki masła, dodałam 4 łyzki maki mąkę, zmaieszłam to trzepaczka i stopniowo wlewałam mleko ok 2/3 szkl. Sos robie bardziej na oko zeby nie był za gesty ani za rzadki. Wszystko dokładnie mieszam zeby nie było grudek. Dodałam ciut gałki i troche pieprzu ziołowego.
Nadziałam muszle i ułozyłam w naczyniu na odrobnie oliwy z oliwek aromatyzowanej oregano, polałam je sosem beszamelowym, posypałam startym serem, posypałam bazylią, przykryłam folia aluminiowa i wstawiłam do piekarnika