Cobbler z jagodami

EkspertOdKuchni
Cobbler z jagodami

0

0 / 0

Cobbler, czyli owoce pod kruszonką to amerykański deser, który z pewnością zasmakuje wielbicielom słodkości o intensywnym smaku owoców. Połączenie soczystych jagód ze złocistą warstwą ciasta przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. To świetny wybór na letnie spotkania ze znajomymi, pikniki, czy rodzinne uroczystości. Jego przygotowanie nie wymaga wielkiego wysiłku, a efekt końcowy z pewnością zachwyci zarówno smakiem, jak i wyglądem. Cobbler świetnie smakuje w towarzystwie bitej śmietany lub gałki lodów waniliowych. Smacznego!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

150 g mąka pszenna tortowa lubella

2 łyżeczka proszek do pieczenia

100 g cukier

180 mleko

60 g śmietana 18%

1 szcz. sól

150 g jagody

60 g cukier puder

50 g masło

Przygotowanie


1

Masło roztopić i lekko zarumienić.

2

Wymieszać przesianą mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą. Następnie wlać mleko, dodać śmietanę oraz roztopione masło. Wszystkie składniki wymieszać rózgą lub mikserem.

3

Jagody umyć. Wymieszać z cukrem pudrem.

4

Do naczyń żaroodpornych wlać ciasto, następnie wsypać i zatopić jagody z cukrem.

5

Piec w temperaturze 180°C przez 45 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły