Clafoutis
EkspertOdKuchni
Clafoutis to tradycyjne francuski deser, które pochodzi z regionu Limousin. To pyszne i lekkie ciasto na bazie mleka, jajek, cukru i świeżych owoców. Clafoutis jest niezwykle wszechstronne, ponieważ można je przygotować z różnych sezonowych owoców, takich jak czereśnie, śliwki, wiśnie lub jabłka. Ten deser z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom słodkich wypieków. Może być podawany na ciepło, ale równie smaczny jest na zimno, idealny na letnie dni. Doskonale sprawdzi się na różne okazje, od rodzinnych spotkań po romantyczne kolacje.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
533
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
126
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Clafoutis to tradycyjne francuski deser, które pochodzi z regionu Limousin. To pyszne i lekkie ciasto na bazie mleka, jajek, cukru i świeżych owoców. Clafoutis jest niezwykle wszechstronne, ponieważ można je przygotować z różnych sezonowych owoców, takich jak czereśnie, śliwki, wiśnie lub jabłka. Ten deser z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom słodkich wypieków. Może być podawany na ciepło, ale równie smaczny jest na zimno, idealny na letnie dni. Doskonale sprawdzi się na różne okazje, od rodzinnych spotkań po romantyczne kolacje.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
500 g czereśnie
100 g mąka pszenna tortowa lubella
100 g cukier
250 mleko
1 łyżka ekstrakt waniliowy
1 szczyp. sól
1 szt. tłuszcz do wysmarowania formy
1 szt. cukier puder do dekoracji
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Wymieszaj mąkę i cukier w misce.
Dodaj jajka i dobrze wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
Stopniowo dodawaj mleko, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa.
Dodaj ekstrakt z wanilii i szczyptę soli, ponownie wymieszaj.
Formę o średnicy około 23 cm wysmaruj masłem.
Wyłóż czereśnie bez pestek na dno formy.
Zalej owoce przygotowanym ciastem, tak aby je całkowicie przykryło.
Włóż formę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 35-40 minut, aż clafoutis będzie lekko zrumieniony na wierzchu i lekko napęcznieje.
Po upieczeniu wyjmij clafoutis z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Przed podaniem możesz posypać ciasto cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
533
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
126
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.