Ciulim lelowski
m7
Wyjątkowo smakowita potrawa regionalna z Lelowa. Warto jej spróbować i jednocześnie zakosztować unikalnej tradycji kulinarnej.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1224
kcal
Białka
45
gram
Węglowodany
64
gram
Tłuszcze
81
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3.4 / 37
Wyjątkowo smakowita potrawa regionalna z Lelowa. Warto jej spróbować i jednocześnie zakosztować unikalnej tradycji kulinarnej.
9
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 kg ziemniaki
1.50 kg żeberka wieprzowe
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. majeranek
1 kostka słonina
2 szt. cebula
3 szt. czosnek
1 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
Żeberka myjemy i dzielimy na pojedyncze kawałki. Solimy, pieprzymy i odstawiamy.
ziemniaki obieramy i trzemy na najmniejszych oczkach tarki. Podobnie robimy z cebulą, czosnek wyciskamy przez praskę.
masę z ziemniaków, cebuli i czosnku przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku.
dodajemy jajko i dokładnie mieszamy całość.
wysmarowany słoniną garnek (dobry jest żeliwny) wypełniamy masą ziemniaczaną przekładając ją żeberkami.
garnek wkładamy do pieca chlebowego lub szabaśnika, albo piekarnika nastawionego na ok. 120 stopni celsjusza i zostawiamy na całą noc. Im dłużej pieczemy ciulim tym jest smaczniejszy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1224
kcal
Białka
45
gram
Węglowodany
64
gram
Tłuszcze
81
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.