Ciulim lelowski
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ciulim lelowski](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975670338.jpeg&w=3840&q=75)
Wyjątkowo smakowita potrawa regionalna z Lelowa. Warto jej spróbować i jednocześnie zakosztować unikalnej tradycji kulinarnej.
1
3.4 / 37
Wyjątkowo smakowita potrawa regionalna z Lelowa. Warto jej spróbować i jednocześnie zakosztować unikalnej tradycji kulinarnej.
9
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 kg ziemniaki
1.50 kg żeberka wieprzowe
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. majeranek
1 kostka słonina
2 szt. cebula
3 szt. czosnek
1 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
Żeberka myjemy i dzielimy na pojedyncze kawałki. Solimy, pieprzymy i odstawiamy.
ziemniaki obieramy i trzemy na najmniejszych oczkach tarki. Podobnie robimy z cebulą, czosnek wyciskamy przez praskę.
masę z ziemniaków, cebuli i czosnku przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku.
dodajemy jajko i dokładnie mieszamy całość.
wysmarowany słoniną garnek (dobry jest żeliwny) wypełniamy masą ziemniaczaną przekładając ją żeberkami.
garnek wkładamy do pieca chlebowego lub szabaśnika, albo piekarnika nastawionego na ok. 120 stopni celsjusza i zostawiamy na całą noc. Im dłużej pieczemy ciulim tym jest smaczniejszy.