Ciulim lelowski

m7
Ciulim lelowski

1

3.4 / 37

Wyjątkowo smakowita potrawa regionalna z Lelowa. Warto jej spróbować i jednocześnie zakosztować unikalnej tradycji kulinarnej.

9

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

2 kg ziemniaki

1.50 kg żeberka wieprzowe

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. majeranek

1 kostka słonina

2 szt. cebula

3 szt. czosnek

1 szt. jaja kurze całe

Przygotowanie


1

Żeberka myjemy i dzielimy na pojedyncze kawałki. Solimy, pieprzymy i odstawiamy.

2

ziemniaki obieramy i trzemy na najmniejszych oczkach tarki. Podobnie robimy z cebulą, czosnek wyciskamy przez praskę.

3

masę z ziemniaków, cebuli i czosnku przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku.

4

dodajemy jajko i dokładnie mieszamy całość.

5

wysmarowany słoniną garnek (dobry jest żeliwny) wypełniamy masą ziemniaczaną przekładając ją żeberkami.

6

garnek wkładamy do pieca chlebowego lub szabaśnika, albo piekarnika nastawionego na ok. 120 stopni celsjusza i zostawiamy na całą noc. Im dłużej pieczemy ciulim tym jest smaczniejszy.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1224

kcal

Białka

45

gram

Węglowodany

64

gram

Tłuszcze

81

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły