1

Składniki

2 Kilogramy
ziemniaki
1.5 Kilograma
żeberka wieprzowe
1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
majeranek
1 Kostka
Słonina
2 Sztuki
cebula
3 Sztuki
czosnek
1 Sztuka
jaja kurze całe
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Żeberka myjemy i dzielimy na pojedyncze kawałki. Solimy, pieprzymy i odstawiamy.
  2. ziemniaki obieramy i trzemy na najmniejszych oczkach tarki. Podobnie robimy z cebulą, czosnek wyciskamy przez praskę.
  3. masę z ziemniaków, cebuli i czosnku przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku.
  4. dodajemy jajko i dokładnie mieszamy całość.
  5. wysmarowany słoniną garnek (dobry jest żeliwny) wypełniamy masą ziemniaczaną przekładając ją żeberkami.
  6. garnek wkładamy do pieca chlebowego lub szabaśnika, albo piekarnika nastawionego na ok. 120 stopni celsjusza i zostawiamy na całą noc. Im dłużej pieczemy ciulim tym jest smaczniejszy.

Opis

Wyjątkowo smakowita potrawa regionalna z Lelowa. Warto jej spróbować i jednocześnie zakosztować unikalnej tradycji kulinarnej.

Podobne przepisy

Gulasz z dzika z kluseczkami

Łatwy Ponad 3 godz
Gulasz z dzika z kluseczkami

Kulki mięsne

Średni Do 1 godz
Kulki mięsne

Zapiekanka z makaronu penne z warzywami i kurczakiem

Średni Do 1 godz
Zapiekanka z makaronu penne z warzywami i kurczakiem

Żeberka wieprzowe po węgiersku

Średni Do 40 min
Żeberka wieprzowe po węgiersku

Diabelski Kurczak

Łatwy Do 1 godz
Diabelski Kurczak

Diabelskie Spaghetti

Łatwy Do 40 min
Diabelskie Spaghetti

Fantazja szparagowa

Łatwy Do 40 min
Fantazja szparagowa

Fasolka szparagowa w pomidorach

Łatwy Do 40 min
Fasolka szparagowa w pomidorach

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!