1

Składniki

2 Kilogramy
ziemniaki
1.5 Kilograma
żeberka wieprzowe
1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
majeranek
1 Kostka
Słonina
2 Sztuki
cebula
3 Sztuki
czosnek
1 Sztuka
jaja kurze całe
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Żeberka myjemy i dzielimy na pojedyncze kawałki. Solimy, pieprzymy i odstawiamy.
  2. ziemniaki obieramy i trzemy na najmniejszych oczkach tarki. Podobnie robimy z cebulą, czosnek wyciskamy przez praskę.
  3. masę z ziemniaków, cebuli i czosnku przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku.
  4. dodajemy jajko i dokładnie mieszamy całość.
  5. wysmarowany słoniną garnek (dobry jest żeliwny) wypełniamy masą ziemniaczaną przekładając ją żeberkami.
  6. garnek wkładamy do pieca chlebowego lub szabaśnika, albo piekarnika nastawionego na ok. 120 stopni celsjusza i zostawiamy na całą noc. Im dłużej pieczemy ciulim tym jest smaczniejszy.

Opis

Wyjątkowo smakowita potrawa regionalna z Lelowa. Warto jej spróbować i jednocześnie zakosztować unikalnej tradycji kulinarnej.

Podobne przepisy

Żeberka wieprzowe po węgiersku

Przepis
Średni Do 40 min
Żeberka wieprzowe po węgiersku

Domowa fasolka po bretońsku

Przepis
Średni Do 3 godz
Domowa fasolka po bretońsku

Kluski śląskie z sosem mięsnym

Przepis
Średni Do 1 godz
Kluski śląskie z sosem mięsnym

Czulent

Przepis
Średni Do 3 godz
Czulent

Gulasz z dzika z kluseczkami

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Gulasz z dzika z kluseczkami

Kulki mięsne

Przepis
Średni Do 1 godz
Kulki mięsne

Zapiekanka z makaronu penne z warzywami i kurczakiem

Przepis
Średni Do 1 godz
Zapiekanka z makaronu penne z warzywami i kurczakiem

Pyzy z mięsem babci Helenki

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Pyzy z mięsem babci Helenki

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!