Example thumb
1

Składniki

2 Kilogramy
ziemniaki
1.5 Kilograma
żeberka wieprzowe
1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
majeranek
1 Kostka
Słonina
2 Sztuki
cebula
3 Sztuki
czosnek
1 Sztuka
jaja kurze całe
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Żeberka myjemy i dzielimy na pojedyncze kawałki. Solimy, pieprzymy i odstawiamy.
  2. ziemniaki obieramy i trzemy na najmniejszych oczkach tarki. Podobnie robimy z cebulą, czosnek wyciskamy przez praskę.
  3. masę z ziemniaków, cebuli i czosnku przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku.
  4. dodajemy jajko i dokładnie mieszamy całość.
  5. wysmarowany słoniną garnek (dobry jest żeliwny) wypełniamy masą ziemniaczaną przekładając ją żeberkami.
  6. garnek wkładamy do pieca chlebowego lub szabaśnika, albo piekarnika nastawionego na ok. 120 stopni celsjusza i zostawiamy na całą noc. Im dłużej pieczemy ciulim tym jest smaczniejszy.

Opis

Wyjątkowo smakowita potrawa regionalna z Lelowa. Warto jej spróbować i jednocześnie zakosztować unikalnej tradycji kulinarnej.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!