Ciulim lelowski

m7
Ciulim lelowski

1

3.4 / 37

Wyjątkowo smakowita potrawa regionalna z Lelowa. Warto jej spróbować i jednocześnie zakosztować unikalnej tradycji kulinarnej.

9

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

2 kg ziemniaki

1.50 kg żeberka wieprzowe

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 szcz. majeranek

1 kost. słonina

2 szt. cebula

3 szt. czosnek

1 szt. jaja kurze całe

Przygotowanie


1

Żeberka myjemy i dzielimy na pojedyncze kawałki. Solimy, pieprzymy i odstawiamy.

2

ziemniaki obieramy i trzemy na najmniejszych oczkach tarki. Podobnie robimy z cebulą, czosnek wyciskamy przez praskę.

3

masę z ziemniaków, cebuli i czosnku przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku.

4

dodajemy jajko i dokładnie mieszamy całość.

5

wysmarowany słoniną garnek (dobry jest żeliwny) wypełniamy masą ziemniaczaną przekładając ją żeberkami.

6

garnek wkładamy do pieca chlebowego lub szabaśnika, albo piekarnika nastawionego na ok. 120 stopni celsjusza i zostawiamy na całą noc. Im dłużej pieczemy ciulim tym jest smaczniejszy.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły