Cielęcina z pomidorem
monikap
Świetnie pasuje na rodzinny obiad
Wartości odżywcze na porcję
Energia
385
kcal
Białka
45
gram
Węglowodany
5
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Świetnie pasuje na rodzinny obiad
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. pieprz ziołowy
1 szczyp. sól
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szczyp. pieprz
0.25 szkl. wino białe wytrawne
2 szt. ząbek czosnku
1 szt. cebula
1 szt. pomidor
1 szt. sok z cytryny
1 łyżka oliwa
2 łyżka ser żółty
1 łyżka nać pietruszki
70 dag. cielęcina
Przygotowanie
Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek posiekać, utrzeć ze świeżo startą gałką muszkatołową, pieprzem, sokiem z cytryny i łyżka oliwy.
Mięso pokroić na porcje, lekko zbić tłuczkiem, posolić, natrzeć przygotowana pastą, odstawić do lodówki na 3 godz.
Na patelni na rozgrzanej łyżce oliwy usmażyć mięso z obu stron.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso, przykryć plastrem pomidora i posypać serem. zapiekać ok 15. min w temp. 200 st C. Przed podaniem posypać posiekana pietruszką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
385
kcal
Białka
45
gram
Węglowodany
5
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.