Cielęcina z pomidorem
monikap
0
0 / 0
0
Świetnie pasuje na rodzinny obiad
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szcz. pieprz ziołowy
1 szcz. sól
1 szcz. gałka muszkatołowa
1 szcz. pieprz
0.25 szkl. wino białe wytrawne
2 szt. ząbek czosnku
1 szt. cebula
1 szt. pomidor
1 szt. sok z cytryny
1 łyżka oliwa
2 łyżka ser żółty
1 łyżka nać pietruszki
70 dek. cielęcina
Przygotowanie
Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek posiekać, utrzeć ze świeżo startą gałką muszkatołową, pieprzem, sokiem z cytryny i łyżka oliwy.
Mięso pokroić na porcje, lekko zbić tłuczkiem, posolić, natrzeć przygotowana pastą, odstawić do lodówki na 3 godz.
Na patelni na rozgrzanej łyżce oliwy usmażyć mięso z obu stron.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso, przykryć plastrem pomidora i posypać serem. zapiekać ok 15. min w temp. 200 st C. Przed podaniem posypać posiekana pietruszką.