Cielęcina z pomidorem

monikap
Cielęcina z pomidorem

0

0 / 0

Świetnie pasuje na rodzinny obiad

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. pieprz ziołowy

1 szczyp. sól

1 szczyp. gałka muszkatołowa

1 szczyp. pieprz

0.25 szkl. wino białe wytrawne

2 szt. ząbek czosnku

1 szt. cebula

1 szt. pomidor

1 szt. sok z cytryny

1 łyżka oliwa

2 łyżka ser żółty

1 łyżka nać pietruszki

70 dag. cielęcina

Przygotowanie


1

Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek posiekać, utrzeć ze świeżo startą gałką muszkatołową, pieprzem, sokiem z cytryny i łyżka oliwy.

2

Mięso pokroić na porcje, lekko zbić tłuczkiem, posolić, natrzeć przygotowana pastą, odstawić do lodówki na 3 godz.

3

Na patelni na rozgrzanej łyżce oliwy usmażyć mięso z obu stron.

4

W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso, przykryć plastrem pomidora i posypać serem. zapiekać ok 15. min w temp. 200 st C. Przed podaniem posypać posiekana pietruszką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

385

kcal

Białka

45

gram

Węglowodany

5

gram

Tłuszcze

19

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły