Ciecierzyca ze szpinakiem po hiszpańsku

Łowicz
Ciecierzyca ze szpinakiem po hiszpańsku

0

0 / 0

Ciecierzyca ze szpinakiem to aromatyczne danie z kuchni hiszpańskiej, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno wegetarianom, weganom, jak i miłośnikom zdrowych połączeń kulinarnych. To idealny wybór na szybką przekąskę w ciągu dnia lub lekką kolację.

9

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

400 g ciecierzyca konserwowa

400 ml passata pomidorowa łowicz

150 g świeży szpinak

2 łyżka oliwa z oliwek

0.50 łyżecz. mielony kumin

1 łyżecz. papryka wędzona

1 szt. cebula

4 szt. ząbki czosnku

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Cebulę i czosnek drobno posiekać w kosteczkę.

2

W rondelku rozgrzać oliwę, dodać czosnek oraz cebulę i przesmażyć przez 2 minuty. Dodać przyprawy i również podsmażyć przez minutę.

3

Do rondelka wlać passatę oraz wrzucić posiekany szpinak. Dusić pod przykryciem 5 minut.

4

Do potrawki dodać odsączoną ciecierzycę z puszki. Zamieszać, przykryć i dusić kolejne 5 minut.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

360

kcal

Białka

13

gram

Węglowodany

34

gram

Tłuszcze

12

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły