Ciecierzyca ze szpinakiem po hiszpańsku
Łowicz
Ciecierzyca ze szpinakiem to aromatyczne danie z kuchni hiszpańskiej, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno wegetarianom, weganom, jak i miłośnikom zdrowych połączeń kulinarnych. To idealny wybór na szybką przekąskę w ciągu dnia lub lekką kolację.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
360
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciecierzyca ze szpinakiem to aromatyczne danie z kuchni hiszpańskiej, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno wegetarianom, weganom, jak i miłośnikom zdrowych połączeń kulinarnych. To idealny wybór na szybką przekąskę w ciągu dnia lub lekką kolację.
9
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
400 g ciecierzyca konserwowa
400 ml passata pomidorowa łowicz
150 g świeży szpinak
2 łyżka oliwa z oliwek
0.50 łyżecz. mielony kumin
1 łyżecz. papryka wędzona
1 szt. cebula
4 szt. ząbki czosnku
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Cebulę i czosnek drobno posiekać w kosteczkę.
W rondelku rozgrzać oliwę, dodać czosnek oraz cebulę i przesmażyć przez 2 minuty. Dodać przyprawy i również podsmażyć przez minutę.
Do rondelka wlać passatę oraz wrzucić posiekany szpinak. Dusić pod przykryciem 5 minut.
Do potrawki dodać odsączoną ciecierzycę z puszki. Zamieszać, przykryć i dusić kolejne 5 minut.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
360
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.