Ciecierzyca w sosie pomidorowym
m7
0
0 / 0
Ciecierzyca jest mało popularna, ale smaczna, więc warto dołączyć ją do swojej codziennej diety.
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szcz. sól
1 szcz. pieprz
200 g ciecierzyca
20 g olej rzepakowy uniwersalny
200 g koncentrat pomidorowy łowicz
1 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
1 łyżka nać pietruszki
Przygotowanie
Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Na następny dzień gotujemy do miękkości około 75 minut i odcedzamy. W rondelku na rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę.
Gdy cebula się przyrumieni, wrzucamy odcedzoną ciecierzycę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Trzymamy na ogniu do momentu aż całość się zagotuje.
W przypadku, gdy potrawa jest za sucha podlewamy wodą przegotowaną. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz łyżkę posiekanej pietruszki. Jest to doskonały dodatek do dań obiadowych.