Ciecierzyca w sosie pomidorowym

m7
Ciecierzyca w sosie pomidorowym

0

0 / 0

Ciecierzyca jest mało popularna, ale smaczna, więc warto dołączyć ją do swojej codziennej diety.

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

200 g ciecierzyca

20 g olej rzepakowy uniwersalny

200 g koncentrat pomidorowy łowicz

1 szt. cebula

2 szt. ząbek czosnku

1 łyżka nać pietruszki

Przygotowanie


1

Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Na następny dzień gotujemy do miękkości około 75 minut i odcedzamy. W rondelku na rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę.

2

Gdy cebula się przyrumieni, wrzucamy odcedzoną ciecierzycę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Trzymamy na ogniu do momentu aż całość się zagotuje.

3

W przypadku, gdy potrawa jest za sucha podlewamy wodą przegotowaną. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz łyżkę posiekanej pietruszki. Jest to doskonały dodatek do dań obiadowych.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

580

kcal

Białka

24

gram

Węglowodany

82

gram

Tłuszcze

16

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły