Ciecierzyca w sosie pomidorowym

m7

Ciecierzyca jest mało popularna, ale smaczna, więc warto dołączyć ją do swojej codziennej diety.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
580
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
82
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciecierzyca jest mało popularna, ale smaczna, więc warto dołączyć ją do swojej codziennej diety.
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
200 g ciecierzyca
20 g olej rzepakowy uniwersalny
200 g koncentrat pomidorowy łowicz
1 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
1 łyżka nać pietruszki
Przygotowanie
Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Na następny dzień gotujemy do miękkości około 75 minut i odcedzamy. W rondelku na rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę.
Gdy cebula się przyrumieni, wrzucamy odcedzoną ciecierzycę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Trzymamy na ogniu do momentu aż całość się zagotuje.
W przypadku, gdy potrawa jest za sucha podlewamy wodą przegotowaną. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz łyżkę posiekanej pietruszki. Jest to doskonały dodatek do dań obiadowych.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
580
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
82
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.