0

Składniki

2 Szczypty
sól
1 Szczypta
pieprz
200 Gramów
Ciecierzyca
20 Gramów
olej rzepakowy uniwersalny
200 Gramów
1 Sztuka
cebula
2 Sztuki
ząbek czosnku
1 Łyżka
nać pietruszki
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Na następny dzień gotujemy do miękkości około 75 minut i odcedzamy. W rondelku na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę.
  2. Gdy ta się zezłoci, wrzucamy odcedzoną ciecierzycę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Trzymamy na ogniu do momentu aż całość się zagotuje.
  3. W przypadku gdy potrawa jest za sucha podlewamy wodą przegotowaną. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz łyżkę posiekanej pietruszki. Jest to doskonały dodatek do dań obiadowych. Na zdjęciu podane jest z kotletami sojowymi, kaszą gryczaną oraz cukinią. Smacznego!

Opis

Ciecierzyca jest mało popularna, ale smaczna, więc warto ją promować.

Podobne przepisy

Puree z ciecierzycy

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Puree z ciecierzycy

Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Przepis
Średni Do 3 godz
Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Jajecznica z cebulą

Przepis
Łatwy Do 15 min
Jajecznica z cebulą

Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Przepis
Średni Do 3 godz
Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Pieczarki nadziewane mięsem mielonym a'la chilli con carne z...

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Pieczarki nadziewane mięsem mielonym a'la chilli con carne z płatkami kukurydzianymi

Sos tatarski

Przepis
Łatwy Do 40 min
Sos tatarski

Bigos

Przepis
Średni Do 3 godz
Bigos

Bigos kaszubski

Przepis
Średni Do 1 godz
Bigos kaszubski

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!