Example thumb
0

Składniki

2 Szczypty
sól
1 Szczypta
pieprz
200 Gramów
Ciecierzyca
20 Gramów
olej rzepakowy uniwersalny
200 Gramów
koncentrat pomidorowy
1 Sztuka
cebula
2 Sztuki
ząbek czosnku
1 Łyżka
nać pietruszki
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Na następny dzień gotujemy do miękkości około 75 minut i odcedzamy. W rondelku na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę.
  2. Gdy ta się zezłoci, wrzucamy odcedzoną ciecierzycę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Trzymamy na ogniu do momentu aż całość się zagotuje.
  3. W przypadku gdy potrawa jest za sucha podlewamy wodą przegotowaną. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz łyżkę posiekanej pietruszki. Jest to doskonały dodatek do dań obiadowych. Na zdjęciu podane jest z kotletami sojowymi, kaszą gryczaną oraz cukinią. Smacznego!

Opis

Ciecierzyca jest mało popularna, ale smaczna, więc warto ją promować.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!