Ciecierzyca w sosie pomidorowym

m7
Ciecierzyca w sosie pomidorowym

0

0 / 0

Ciecierzyca jest mało popularna, ale smaczna, więc warto dołączyć ją do swojej codziennej diety.

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szcz. sól

1 szcz. pieprz

200 g ciecierzyca

20 g olej rzepakowy uniwersalny

200 g koncentrat pomidorowy łowicz

1 szt. cebula

2 szt. ząbek czosnku

1 łyżka nać pietruszki

Przygotowanie


1

Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Na następny dzień gotujemy do miękkości około 75 minut i odcedzamy. W rondelku na rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę.

2

Gdy cebula się przyrumieni, wrzucamy odcedzoną ciecierzycę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Trzymamy na ogniu do momentu aż całość się zagotuje.

3

W przypadku, gdy potrawa jest za sucha podlewamy wodą przegotowaną. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz łyżkę posiekanej pietruszki. Jest to doskonały dodatek do dań obiadowych.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły