Ciato kawowo-orzechowe z kremem capuccino-karmelowym
m7
Polecam wszystkim smakoszom ciast!Ciasto ma super smak i ładnie prezentuje się na stole.Przepis dostałam od znajomej i często go piekę.Smacznego!
5
0 / 0
Polecam wszystkim smakoszom ciast!Ciasto ma super smak i ładnie prezentuje się na stole.Przepis dostałam od znajomej i często go piekę.Smacznego!
25
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
30 spirytus
2 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 kost. masło
1 kost. masło
0.50 l mleko
100 g czekolada gorzka
400 g wiśnie
1 szkl. cukier
1 szkl. mąka pszenna tortowa
0.75 szkl. mąka ziemniaczana
0.50 szkl. mąka pszenna tortowa
0.50 szkl. cukier
10 szt. jaja kurze całe
4 szt. jaja kurze całe
1 szt. mleko zagęszczone krówka
2 szt. budyń śmietankowy
1 szt. galaretka wiśniowa
1 łyżka kawa naturalna
1 łyżka kakao decomorreno
1 łyżka kakao decomorreno
1 łyżka sok z cytryny
3 łyżka cukier
3 łyżka kawa capuccino
5 dek. orzechy mielone
Przygotowanie
Biszkopt:ubić na sztywno białka jaj,dodawać cukier i ubijać,dodawać po jednym zółtku i ucierać.Wsypać przesianą mąkę,proszek kakao i kawę i delikatnie wymieszać. Podzielić na dwie części i upiec dwa biszkopty.
Krem orzechowy: ubić białka na sztywno,dodawać cukier i żółtka,ubić. Wsypać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Upiec. Wiśnie zalać spirytusem.
Krem karmelowy: utrzeć masło,dodać mleko skondensowane(krówka),sok z cytryny,spirytus.Krem capuccino: ugotować budynie z cukrem i wystudzić.
Utrzeć masło,dodawać wystudzony budyń i suchą kawę capuccino,dodać pokrojoną na małe kawałki czekoladę,wymieszać. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i do tężejącej dodać odsączone z soku wymieszanego ze spirytusem wiśnie.
Biszkopty nasączyć sokiem z wiśni z odrobiną spirytusu lub wódki,albo tylko sokiem.Na biszkopt kawowy wyłożyć masę karmelową,następnie biszkopt orzechowy,galaretka z wiśniami,krem capuccino,biszkopt kawowy. Całość polać polewą czekoladową.