Ciato kawowo-orzechowe z kremem capuccino-karmelowym

m7
Ciato kawowo-orzechowe z kremem capuccino-karmelowym

5

0 / 0

Polecam wszystkim smakoszom ciast!Ciasto ma super smak i ładnie prezentuje się na stole.Przepis dostałam od znajomej i często go piekę.Smacznego!

25

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

30 spirytus

2 łyżeczka proszek do pieczenia

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 kost. masło

1 kost. masło

0.50 l mleko

100 g czekolada gorzka

400 g wiśnie

1 szkl. cukier

1 szkl. mąka pszenna tortowa

0.75 szkl. mąka ziemniaczana

0.50 szkl. mąka pszenna tortowa

0.50 szkl. cukier

10 szt. jaja kurze całe

4 szt. jaja kurze całe

1 szt. mleko zagęszczone krówka

2 szt. budyń śmietankowy

1 szt. galaretka wiśniowa

1 łyżka kawa naturalna

1 łyżka kakao decomorreno

1 łyżka kakao decomorreno

1 łyżka sok z cytryny

3 łyżka cukier

3 łyżka kawa capuccino

5 dek. orzechy mielone

Przygotowanie


1

Biszkopt:ubić na sztywno białka jaj,dodawać cukier i ubijać,dodawać po jednym zółtku i ucierać.Wsypać przesianą mąkę,proszek kakao i kawę i delikatnie wymieszać. Podzielić na dwie części i upiec dwa biszkopty.

2

Krem orzechowy: ubić białka na sztywno,dodawać cukier i żółtka,ubić. Wsypać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Upiec. Wiśnie zalać spirytusem.

3

Krem karmelowy: utrzeć masło,dodać mleko skondensowane(krówka),sok z cytryny,spirytus.Krem capuccino: ugotować budynie z cukrem i wystudzić.

4

Utrzeć masło,dodawać wystudzony budyń i suchą kawę capuccino,dodać pokrojoną na małe kawałki czekoladę,wymieszać. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i do tężejącej dodać odsączone z soku wymieszanego ze spirytusem wiśnie.

5

Biszkopty nasączyć sokiem z wiśni z odrobiną spirytusu lub wódki,albo tylko sokiem.Na biszkopt kawowy wyłożyć masę karmelową,następnie biszkopt orzechowy,galaretka z wiśniami,krem capuccino,biszkopt kawowy. Całość polać polewą czekoladową.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły