Ciasto kawowo-orzechowe z kremem cappuccino-karmelowym
m7
Ciasto kawowo-orzechowe z kremem cappuccino-karmelowym to deser, który zachwyci miłośników zarówno kawy, jak i słodkich, kremowych wypieków. Idealne sprawdzi się na specjalne okazje, spotkania rodzinne czy popołudniową kawę z przyjaciółmi. Gotowe ciasto nie tylko pysznie smakuje, ale również pięknie prezentuje się na stole, dzięki czemu z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
341
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
36
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
5
0 / 0
Ciasto kawowo-orzechowe z kremem cappuccino-karmelowym to deser, który zachwyci miłośników zarówno kawy, jak i słodkich, kremowych wypieków. Idealne sprawdzi się na specjalne okazje, spotkania rodzinne czy popołudniową kawę z przyjaciółmi. Gotowe ciasto nie tylko pysznie smakuje, ale również pięknie prezentuje się na stole, dzięki czemu z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach. Życzymy smacznego!
25
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
30 spirytus
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka masło
1 kostka masło
0.50 l mleko
100 g czekolada gorzka
400 g wiśnie
1 szkl. cukier
1 szkl. mąka pszenna tortowa
0.75 szkl. mąka ziemniaczana
0.50 szkl. mąka pszenna tortowa
0.50 szkl. cukier
10 szt. jaja kurze całe
4 szt. jaja kurze całe
1 szt. mleko zagęszczone krówka
2 szt. budyń śmietankowy
1 szt. galaretka wiśniowa
1 łyżka kawa naturalna
1 łyżka kakao decomorreno
1 łyżka kakao decomorreno
1 łyżka sok z cytryny
3 łyżka cukier
3 łyżka kawa capuccino
5 dag. orzechy mielone
Przygotowanie
Biszkopt: ubić na sztywno białka jaj, dodawać cukier i ubijać. Dodać po jednym żółtku i ucierać. Wsypać przesianą mąkę, proszek, kakao i kawę. Całość delikatnie wymieszać. Podzielić na dwie części i upiec dwa biszkopty.
Krem orzechowy: ubić białka na sztywno, dodawać cukier i żółtka. Masę ubić. Wsypać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Upiec. Wiśnie zalać spirytusem.
Krem karmelowy: utrzeć masło, dodać mleko skondensowane (krówka), sok z cytryny, spirytus. Krem cappuccino: ugotować budynie z cukrem i wystudzić.
Utrzeć masło, dodawać wystudzony budyń i suchą kawę cappuccino. Dodać pokrojoną na małe kawałki czekoladę i wymieszać. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i do tężejącej dodać odsączone z soku wiśnie wymieszane ze spirytusem.
Biszkopty nasączyć sokiem z wiśni z odrobiną spirytusu, wódki lub tylko sokiem. Na biszkopt kawowy wyłożyć masę karmelową. Następnie biszkopt orzechowy, galaretkę z wiśniami, krem cappuccino i biszkopt kawowy. Całość polać polewą czekoladową.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
341
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
36
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.