Ciasto kawowo-orzechowe z kremem cappuccino-karmelowym

m7
Ciasto kawowo-orzechowe z kremem cappuccino-karmelowym

5

0 / 0

Ciasto kawowo-orzechowe z kremem cappuccino-karmelowym to deser, który zachwyci miłośników zarówno kawy, jak i słodkich, kremowych wypieków. Idealne sprawdzi się na specjalne okazje, spotkania rodzinne czy popołudniową kawę z przyjaciółmi. Gotowe ciasto nie tylko pysznie smakuje, ale również pięknie prezentuje się na stole, dzięki czemu z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach. Życzymy smacznego!

25

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

30 spirytus

2 łyżecz. proszek do pieczenia

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 kostka masło

1 kostka masło

0.50 l mleko

100 g czekolada gorzka

400 g wiśnie

1 szkl. cukier

1 szkl. mąka pszenna tortowa

0.75 szkl. mąka ziemniaczana

0.50 szkl. mąka pszenna tortowa

0.50 szkl. cukier

10 szt. jaja kurze całe

4 szt. jaja kurze całe

1 szt. mleko zagęszczone krówka

2 szt. budyń śmietankowy

1 szt. galaretka wiśniowa

1 łyżka kawa naturalna

1 łyżka kakao decomorreno

1 łyżka kakao decomorreno

1 łyżka sok z cytryny

3 łyżka cukier

3 łyżka kawa capuccino

5 dag. orzechy mielone

Przygotowanie


1

Biszkopt: ubić na sztywno białka jaj, dodawać cukier i ubijać. Dodać po jednym żółtku i ucierać. Wsypać przesianą mąkę, proszek, kakao i kawę. Całość delikatnie wymieszać. Podzielić na dwie części i upiec dwa biszkopty.

2

Krem orzechowy: ubić białka na sztywno, dodawać cukier i żółtka. Masę ubić. Wsypać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Upiec. Wiśnie zalać spirytusem.

3

Krem karmelowy: utrzeć masło, dodać mleko skondensowane (krówka), sok z cytryny, spirytus. Krem cappuccino: ugotować budynie z cukrem i wystudzić.

4

Utrzeć masło, dodawać wystudzony budyń i suchą kawę cappuccino. Dodać pokrojoną na małe kawałki czekoladę i wymieszać. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i do tężejącej dodać odsączone z soku wiśnie wymieszane ze spirytusem.

5

Biszkopty nasączyć sokiem z wiśni z odrobiną spirytusu, wódki lub tylko sokiem. Na biszkopt kawowy wyłożyć masę karmelową. Następnie biszkopt orzechowy, galaretkę z wiśniami, krem cappuccino i biszkopt kawowy. Całość polać polewą czekoladową.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

341

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

36

gram

Tłuszcze

18

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły