Ciasto zebra

maspexdigital
Ciasto zebra

0

0 / 0

Efektowne i proste w przygotowaniu ciasto zachwyci nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Miękkie wnętrze i chrupiąca skorupka brzmią, jak idealne ciasto do kawy.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

360 g mąka pszenna

120 g cukier

2 łyżecz. soda oczyszczona

380 g kefir

200 olej rzepakowy

2 szt. jajko

3 łyżka konfitura z wiśni łowicz

2 łyżka mąka pszenna

Przygotowanie


1

W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą.

2

Masę rozdzielamy na 2 części.

3

Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki i konfiturę.

4

Miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia składników.

5

Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (o średnicy 21 cm) nakładamy na przemian po jednej łyżce każdej masy.

6

Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 40 minut (do suchego patyczka). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

410

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

44

gram

Tłuszcze

22

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły