Ciasto zebra
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
maspexdigital
![Ciasto zebra](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974692183.jpeg&w=3840&q=75)
Efektowne i proste w przygotowaniu ciasto zachwyci nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Miękkie wnętrze i chrupiąca skorupka brzmią, jak idealne ciasto do kawy.
0
0 / 0
Efektowne i proste w przygotowaniu ciasto zachwyci nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Miękkie wnętrze i chrupiąca skorupka brzmią, jak idealne ciasto do kawy.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
360 g mąka pszenna
120 g cukier
2 łyżecz. soda oczyszczona
380 g kefir
200 olej rzepakowy
2 szt. jajko
3 łyżka konfitura z wiśni łowicz
2 łyżka mąka pszenna
Przygotowanie
W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą.
Masę rozdzielamy na 2 części.
Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki i konfiturę.
Miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia składników.
Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (o średnicy 21 cm) nakładamy na przemian po jednej łyżce każdej masy.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 40 minut (do suchego patyczka). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.