Ciasto ze śliwkami i pianką
m7
Prezentuję przepis, który bardzo często króluje w moim domu. Idealny szczególnie wtedy, kiedy jest pora na śliwki węgierki. Od innych przepisów z wykorzystaniem śliwek odróżnia go pianka ubita z białek. Gorąco polecam - pyszne ciasto.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
299
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
61
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Prezentuję przepis, który bardzo często króluje w moim domu. Idealny szczególnie wtedy, kiedy jest pora na śliwki węgierki. Od innych przepisów z wykorzystaniem śliwek odróżnia go pianka ubita z białek. Gorąco polecam - pyszne ciasto.
9
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 kg śliwki
0.50 kostka masło
20 g skórka z cytryny
1 szt. cukier puder
1 szt. cukier waniliowy
5 szt. jaja kurze całe
5 łyżka mąka ziemniaczana
5 łyżka cukier
1 łyżka proszek do pieczenia
Przygotowanie
Śliwki starannie umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki.
Z białek ubić sztywną pianę, dodając stopniowo po trochu cukier.
Do piany dodać od razu wszystkie żółtka, następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, otartą skórkę z cytryny.
Ciasto rozłożyć równą cieniutką warstwą na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszce do pieczenia.
Na cieście ułożyć rządkami połówki śliwek, wstawić do nagrzanego (180 st) piekarnika.
Piec około 25 min.
Lekko zrumienione ciasto wyjąć z piekarnika i odrazu mocno posypać cukrem pudrem z wanilią.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
299
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
61
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.