2

Składniki

1 Kilogram
śliwki
0.5 Kostki
masło
20 Gramów
skórka z cytryny
1 Sztuka
cukier puder
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
5 Sztuk
jaja kurze całe
5 Łyżek
mąka ziemniaczana
5 Łyżek
cukier
1 Łyżka
PROSZEK DO PIECZENIA
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Śliwki starannie umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki.
  2. Z białek ubić sztywną pianę, dodając stopniowo po trochu cukier.
  3. Do piany dodać od razu wszystkie żółtka, następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, otartą skórkę z cytryny.
  4. Ciasto rozłożyć równą cieniutką warstwą na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszce do pieczenia.
  5. Na cieście ułożyć rządkami połówki śliwek, wstawić do nagrzanego (180 st) piekarnika.
  6. Piec około 25 min.
  7. Lekko zrumienione ciasto wyjąć z piekarnika i odrazu mocno posypać cukrem pudrem z wanilią.

Opis

Prezentuję przepis, który bardzo często króluje w moim domu. Teraz akurat idealna pora na śliwki węgięrki:) Od innych przepisów z wykorzystaniem śliwek odróżnia go pianka ubita z białek. Gorąco polecam - pyszna rzecz:)

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!