Ciasto ze śliwkami i pianką

m7
Ciasto ze śliwkami i pianką

2

0 / 0

Prezentuję przepis, który bardzo często króluje w moim domu. Idealny szczególnie wtedy, kiedy jest pora na śliwki węgierki. Od innych przepisów z wykorzystaniem śliwek odróżnia go pianka ubita z białek. Gorąco polecam - pyszne ciasto.

9

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 kg śliwki

0.50 kost. masło

20 g skórka z cytryny

1 szt. cukier puder

1 szt. cukier waniliowy

5 szt. jaja kurze całe

5 łyżka mąka ziemniaczana

5 łyżka cukier

1 łyżka proszek do pieczenia

Przygotowanie


1

Śliwki starannie umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki.

2

Z białek ubić sztywną pianę, dodając stopniowo po trochu cukier.

3

Do piany dodać od razu wszystkie żółtka, następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, otartą skórkę z cytryny.

4

Ciasto rozłożyć równą cieniutką warstwą na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszce do pieczenia.

5

Na cieście ułożyć rządkami połówki śliwek, wstawić do nagrzanego (180 st) piekarnika.

6

Piec około 25 min.

7

Lekko zrumienione ciasto wyjąć z piekarnika i odrazu mocno posypać cukrem pudrem z wanilią.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły