2

Składniki

1 Kilogram
śliwki
0.5 Kostki
masło
20 Gramów
skórka z cytryny
1 Sztuka
cukier puder
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
5 Sztuk
jaja kurze całe
5 Łyżek
mąka ziemniaczana
5 Łyżek
cukier
1 Łyżka
PROSZEK DO PIECZENIA
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Śliwki starannie umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki.
  2. Z białek ubić sztywną pianę, dodając stopniowo po trochu cukier.
  3. Do piany dodać od razu wszystkie żółtka, następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, otartą skórkę z cytryny.
  4. Ciasto rozłożyć równą cieniutką warstwą na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszce do pieczenia.
  5. Na cieście ułożyć rządkami połówki śliwek, wstawić do nagrzanego (180 st) piekarnika.
  6. Piec około 25 min.
  7. Lekko zrumienione ciasto wyjąć z piekarnika i odrazu mocno posypać cukrem pudrem z wanilią.

Opis

Prezentuję przepis, który bardzo często króluje w moim domu. Teraz akurat idealna pora na śliwki węgięrki:) Od innych przepisów z wykorzystaniem śliwek odróżnia go pianka ubita z białek. Gorąco polecam - pyszna rzecz:)

Podobne przepisy

Kakaowo - cytrynowe mini baby

Łatwy Do 1 godz

Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Średni Do 1,5 godz

Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym

Łatwy Do 1 godz

Fale Dunaju z owocami

Średni Do 3 godz

Gwiazdkowy torcik

Łatwy Ponad 3 godz

Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Łatwy Do 1 godz

Makowiec ucierany

Średni Do 3 godz

Wiedeński tort Sachera

Średni Do 40 min

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!