Ciasto ze śliwkami i pianką
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ciasto ze śliwkami i pianką](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976609752.jpeg&w=3840&q=75)
Prezentuję przepis, który bardzo często króluje w moim domu. Idealny szczególnie wtedy, kiedy jest pora na śliwki węgierki. Od innych przepisów z wykorzystaniem śliwek odróżnia go pianka ubita z białek. Gorąco polecam - pyszne ciasto.
2
0 / 0
Prezentuję przepis, który bardzo często króluje w moim domu. Idealny szczególnie wtedy, kiedy jest pora na śliwki węgierki. Od innych przepisów z wykorzystaniem śliwek odróżnia go pianka ubita z białek. Gorąco polecam - pyszne ciasto.
9
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 kg śliwki
0.50 kostka masło
20 g skórka z cytryny
1 szt. cukier puder
1 szt. cukier waniliowy
5 szt. jaja kurze całe
5 łyżka mąka ziemniaczana
5 łyżka cukier
1 łyżka proszek do pieczenia
Przygotowanie
Śliwki starannie umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki.
Z białek ubić sztywną pianę, dodając stopniowo po trochu cukier.
Do piany dodać od razu wszystkie żółtka, następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, otartą skórkę z cytryny.
Ciasto rozłożyć równą cieniutką warstwą na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszce do pieczenia.
Na cieście ułożyć rządkami połówki śliwek, wstawić do nagrzanego (180 st) piekarnika.
Piec około 25 min.
Lekko zrumienione ciasto wyjąć z piekarnika i odrazu mocno posypać cukrem pudrem z wanilią.