2

Składniki

1 Kilogram
śliwki
0.5 Kostki
masło
20 Gramów
skórka z cytryny
1 Sztuka
cukier puder
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
5 Sztuk
jaja kurze całe
5 Łyżek
mąka ziemniaczana
5 Łyżek
cukier
1 Łyżka
PROSZEK DO PIECZENIA
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Śliwki starannie umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki.
  2. Z białek ubić sztywną pianę, dodając stopniowo po trochu cukier.
  3. Do piany dodać od razu wszystkie żółtka, następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, otartą skórkę z cytryny.
  4. Ciasto rozłożyć równą cieniutką warstwą na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszce do pieczenia.
  5. Na cieście ułożyć rządkami połówki śliwek, wstawić do nagrzanego (180 st) piekarnika.
  6. Piec około 25 min.
  7. Lekko zrumienione ciasto wyjąć z piekarnika i odrazu mocno posypać cukrem pudrem z wanilią.

Opis

Prezentuję przepis, który bardzo często króluje w moim domu. Teraz akurat idealna pora na śliwki węgięrki:) Od innych przepisów z wykorzystaniem śliwek odróżnia go pianka ubita z białek. Gorąco polecam - pyszna rzecz:)

Podobne przepisy

Kakaowo - cytrynowe mini baby

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kakaowo - cytrynowe mini baby

Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym

Sernik z polewą kakaową

Przepis
Średni Do 3 godz
Sernik z polewą kakaową

Fale Dunaju z owocami

Przepis
Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Gwiazdkowy torcik

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Gwiazdkowy torcik

Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Makowiec ucierany

Przepis
Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!