Ciasto ze śliwkami i kruszonką
monikap
Przepis na szybkie ciasto owocowe, które jest proste i smaczne. Śliwki i kruszonka podbiją Twoje kubki smakowe.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
451
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepis na szybkie ciasto owocowe, które jest proste i smaczne. Śliwki i kruszonka podbiją Twoje kubki smakowe.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 kg śliwki
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 kostka margaryna zwykła
1.50 szkl. cukier
3 szkl. mąka pszenna tortowa
1.50 szkl. olej
0.50 szkl. mąka pszenna tortowa
0.50 szkl. cukier
6 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
1 łyżka tłuszcz
Przygotowanie
Śliwki w sezonie świeże umyć i pokroić na połówki. Usunąć pestki.
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać olej. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Z podanych składników na kruszonkę zagnieść kruszonkę.
Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, ułożyć śliwki( można posypać je cukrem) posypać kruszonką. Piec w temp. 180 C przez ok.45 min.