Ciasto z wiśniami

m7
Ciasto z wiśniami

0

0 / 0

Ciasto z wiśniami to soczyste połączenie biszkoptu, galaretki, bitej śmietany i sezonowych owoców. Jest szybkie i wyjątkowo proste w przygotowaniu. To doskonały deser na każdą okazję, zarówno do popołudniowej kawy, jak i na specjalne okazje, takie jak urodziny, imieniny, uroczystości rodzinne lub przyjęcia na świeżym powietrzu. Życzymy smacznego!

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

2 łyżecz. cukier waniliowy

1 szkl. mąka pszenna tortowa

4 szt. jaja kurze całe

2 szt. żółtko jaja kurzego

2 szt. galaretka wiśniowa

50 dag. wiśnie

0.50 szkl. cukier

0.50 szkl. śmietanka kremowa 30%

Przygotowanie


1

Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie połączyć z 6 żółtkami. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać.

2

Następnie piec w piekarniku bez termoobiegu w 170°C przez około 30 minut, aż do suchego patyczka.

3

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Ostudzić.

4

Do tężejącej galaretki dodać wydrylowane wiśnie.

5

Do wyłożonej biszkoptem formy wyłożyć zastygającą galaretkę. Przed podaniem ciasto udekorować kremówką ubitą z cukrem waniliowym i wiśniami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

215

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

30

gram

Tłuszcze

7

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły