Ciasto z pszczółkami
decomorreno
Ciasto z pszczółkami to wypiek, który zrobi furrorę na niejednym przyjęciu! To wyjątkowe wartstwowe ciasto bazuje na czekoladowym biszkopcie, puszystym sernikowym wnętrzu oraz lekkim musie brzoskwiniowym. Wypiek uwieńczony został pszczółkową dekoracją, powstałą z połówek brzoskwiń, udekorowanych czekoladą i migdałami. To ciasto to prawdziwy efekt WOW, który zauroczy smakiem i niebagatelnym wykończeniem zarówno tych Małych jak i Dużych. Koniecznie wypróbuj :)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
266
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.6 / 153
Ciasto z pszczółkami to wypiek, który zrobi furrorę na niejednym przyjęciu! To wyjątkowe wartstwowe ciasto bazuje na czekoladowym biszkopcie, puszystym sernikowym wnętrzu oraz lekkim musie brzoskwiniowym. Wypiek uwieńczony został pszczółkową dekoracją, powstałą z połówek brzoskwiń, udekorowanych czekoladą i migdałami. To ciasto to prawdziwy efekt WOW, który zauroczy smakiem i niebagatelnym wykończeniem zarówno tych Małych jak i Dużych. Koniecznie wypróbuj :)
14
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
24 porcje
Składniki
5 szt. jaja l
1 szkl. cukier
120 g mąka pszenna tortowa lubella
2 łyżka kakao decomorreno
1 szczyp. sól
2 szt. galaretka brzoskwiniowa
0.50 l woda
1 kg twaróg sernikowy
0.50 szkl. cukier puder
250 śmietanka kremowa 30%
2 puszka brzoskwinia w syropie
4 łyżecz. żelatyna
50 g czekolada deserowa
4 kostka czekolada biała
Przygotowanie
Białka rozdziel od żółtek. Ubij na sztywną pianę, następnie dodawaj stopniowo cukier oraz żółtka. Na koniec przesiej do masy mąkę z kakao DecoMorreno i szczyptą soli, delikatnie wymieszaj szpatułką.
Wlej ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 35 minut w temperaturze 185°C. Po upieczeniu odklej papier od ciasta i odstaw je do wystudzenia.
Zagotuj wodę i wymieszaj z galaretkami, odstaw do wystudzenia. Twaróg sernikowy (temp. pokojowa) zmiksuj z cukrem pudrem. Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno.
Wystudzone galaretki dodaj masy sernikowej, wlewając stopniowo w trakcie mieszania. Na koniec dodaj ubitą śmietankę i połącz. Przełóż na wystudzony spód ciasta, brzegi zabezpiecz folią rantową lub papierem do pieczenia. Włóż do lodówki, aby sernik stężał.
Żelatynę zalej 2 łyżkami wody oraz połową syropu z brzoskwiń, odstaw na kilka minut. Wyjmij 12-16 brzoskwiń (w zależności od wielkości), osusz je ręcznikiem papierowym. Pozostałą część wlej do blendera wraz z syropem i zblenduj na gładką masę.
Podgrzej żelatynę na małej mocy kuchenki, ale nie zagotowuj. Wymieszaj i zblenduj z musem brzoskwiniowym. Zalej nim sernik i wstaw ponownie do lodówki.
Rozpuść czekolady i na przygotowanych brzoskwiniach zrób paski czekoladą deserową, białą przygotuj oczy. Przy pomocy migdałów w płatkach zrób skrzydełka, włóż do schłodzenia. Następnie ułóż je na cieście, gdy stężeje mus brzoskwiniowy. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
266
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka