Ciasto z pszczółkami

decomorreno
Ciasto z pszczółkami

0

3.6 / 153

Ciasto z pszczółkami to wypiek, który zrobi furrorę na niejednym przyjęciu! To wyjątkowe wartstwowe ciasto bazuje na czekoladowym biszkopcie, puszystym sernikowym wnętrzu oraz lekkim musie brzoskwiniowym. Wypiek uwieńczony został pszczółkową dekoracją, powstałą z połówek brzoskwiń, udekorowanych czekoladą i migdałami. To ciasto to prawdziwy efekt WOW, który zauroczy smakiem i niebagatelnym wykończeniem zarówno tych Małych jak i Dużych. Koniecznie wypróbuj :)

14

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


24 porcje

Składniki

5 szt. jaja l

1 szkl. cukier

120 g mąka pszenna tortowa lubella

2 łyżka kakao decomorreno

1 szcz. sól

2 szt. galaretka brzoskwiniowa

0.50 l woda

1 kg twaróg sernikowy

0.50 szkl. cukier puder

250 śmietanka kremowa 30%

2 pusz. brzoskwinia w syropie

4 łyżeczka żelatyna

50 g czekolada deserowa

4 kost. czekolada biała

Przygotowanie


1

Białka rozdziel od żółtek. Ubij na sztywną pianę, następnie dodawaj stopniowo cukier oraz żółtka. Na koniec przesiej do masy mąkę z kakao DecoMorreno i szczyptą soli, delikatnie wymieszaj szpatułką.

2

Wlej ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 35 minut w temperaturze 185°C. Po upieczeniu odklej papier od ciasta i odstaw je do wystudzenia.

3

Zagotuj wodę i wymieszaj z galaretkami, odstaw do wystudzenia. Twaróg sernikowy (temp. pokojowa) zmiksuj z cukrem pudrem. Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno.

4

Wystudzone galaretki dodaj masy sernikowej, wlewając stopniowo w trakcie mieszania. Na koniec dodaj ubitą śmietankę i połącz. Przełóż na wystudzony spód ciasta, brzegi zabezpiecz folią rantową lub papierem do pieczenia. Włóż do lodówki, aby sernik stężał.

5

Żelatynę zalej 2 łyżkami wody oraz połową syropu z brzoskwiń, odstaw na kilka minut. Wyjmij 12-16 brzoskwiń (w zależności od wielkości), osusz je ręcznikiem papierowym. Pozostałą część wlej do blendera wraz z syropem i zblenduj na gładką masę.

6

Podgrzej żelatynę na małej mocy kuchenki, ale nie zagotowuj. Wymieszaj i zblenduj z musem brzoskwiniowym. Zalej nim sernik i wstaw ponownie do lodówki.

7

Rozpuść czekolady i na przygotowanych brzoskwiniach zrób paski czekoladą deserową, białą przygotuj oczy. Przy pomocy migdałów w płatkach zrób skrzydełka, włóż do schłodzenia. Następnie ułóż je na cieście, gdy stężeje mus brzoskwiniowy. Smacznego!

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły