Ciasto z powidłami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
monikap
![Ciasto z powidłami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976074489.jpeg&w=3840&q=75)
Ciasto z powidłami wcale nie jest tak trudne i czasochłonne jak może się wydawać. Połączenie kruchego ciasta, słodkiej bezy i kwaskowatych powideł jest wyśmienite. Polecamy wypróbować ten przepis.
0
0 / 0
Ciasto z powidłami wcale nie jest tak trudne i czasochłonne jak może się wydawać. Połączenie kruchego ciasta, słodkiej bezy i kwaskowatych powideł jest wyśmienite. Polecamy wypróbować ten przepis.
17
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. soda oczyszczona
2 szkl. mleko
4 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. powidła śliwkowe łowicz
1 szt. cukier waniliowy
2 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. budyń śmietankowy
2 szt. białko jaja kurzego
1 szt. masło
3 łyżka śmietana
2 łyżka mąka ziemniaczana
40 dag. mąka pszenna tortowa
20 dag. margaryna zwykła
10 dag. cukier puder
10 dag. cukier
5 dag. orzechy włoskie
Przygotowanie
Z podanych składników (1-7) wyrobić ciasto kruche. Podzielić na dwie części i rozłożyć na blaszce.
Każdy placek posmarować powidłami, nałożyć pianę ubitą z 2 białek z dodatkiem 10 dkg cukru i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Upiec do wysuszenia bezy.
W międzyczasie na dwóch szklankach mleka ugotować budyń, dodać cukier, cukier waniliowy, przestudzić, utrzeć z masłem i pozostałymi składnikami.
Masą przełożyć ciasto. Można polać polewą.