Ciasto z powidłami

monikap
Ciasto z powidłami

0

0 / 0

Ciasto z powidłami wcale nie jest tak trudne i czasochłonne jak może się wydawać. Połączenie kruchego ciasta, słodkiej bezy i kwaskowatych powideł jest wyśmienite. Polecamy wypróbować ten przepis.

17

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 łyżecz. soda oczyszczona

2 szkl. mleko

4 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. powidła śliwkowe łowicz

1 szt. cukier waniliowy

2 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. budyń śmietankowy

2 szt. białko jaja kurzego

1 szt. masło

3 łyżka śmietana

2 łyżka mąka ziemniaczana

40 dag. mąka pszenna tortowa

20 dag. margaryna zwykła

10 dag. cukier puder

10 dag. cukier

5 dag. orzechy włoskie

Przygotowanie


1

Z podanych składników (1-7) wyrobić ciasto kruche. Podzielić na dwie części i rozłożyć na blaszce.

2

Każdy placek posmarować powidłami, nałożyć pianę ubitą z 2 białek z dodatkiem 10 dkg cukru i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Upiec do wysuszenia bezy.

3

W międzyczasie na dwóch szklankach mleka ugotować budyń, dodać cukier, cukier waniliowy, przestudzić, utrzeć z masłem i pozostałymi składnikami.

4

Masą przełożyć ciasto. Można polać polewą.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

349

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

35

gram

Tłuszcze

21

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły