Ciasto z powidłami
monikap
Ciasto z powidłami wcale nie jest tak trudne i czasochłonne jak może się wydawać. Połączenie kruchego ciasta, słodkiej bezy i kwaskowatych powideł jest wyśmienite. Polecamy wypróbować ten przepis.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
349
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciasto z powidłami wcale nie jest tak trudne i czasochłonne jak może się wydawać. Połączenie kruchego ciasta, słodkiej bezy i kwaskowatych powideł jest wyśmienite. Polecamy wypróbować ten przepis.
17
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. soda oczyszczona
2 szkl. mleko
4 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. powidła śliwkowe łowicz
1 szt. cukier waniliowy
2 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. budyń śmietankowy
2 szt. białko jaja kurzego
1 szt. masło
3 łyżka śmietana
2 łyżka mąka ziemniaczana
40 dag. mąka pszenna tortowa
20 dag. margaryna zwykła
10 dag. cukier puder
10 dag. cukier
5 dag. orzechy włoskie
Przygotowanie
Z podanych składników (1-7) wyrobić ciasto kruche. Podzielić na dwie części i rozłożyć na blaszce.
Każdy placek posmarować powidłami, nałożyć pianę ubitą z 2 białek z dodatkiem 10 dkg cukru i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Upiec do wysuszenia bezy.
W międzyczasie na dwóch szklankach mleka ugotować budyń, dodać cukier, cukier waniliowy, przestudzić, utrzeć z masłem i pozostałymi składnikami.
Masą przełożyć ciasto. Można polać polewą.