Ciasto z porzeczkami

malg
Ciasto z porzeczkami

0

0 / 0

Niezwykle kruche ciasto z kwaśnymi porzeczkami i słodką, lekką pianką. Pyszne, aromatyczne i łatwe w przygotowaniu - w sam raz na letni deser!

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

1 szkl. cukier puder

1 szkl. porzeczki czarne

1 szkl. porzeczki czerwone

3 szt. żółtko jaja kurzego

5 szt. białko jaja kurzego

10 dek. margaryna zwykła

5 dek. cukier puder

Przygotowanie


1

Do miski wrzucić 2 szklanki mąki, 10 dag margaryny, 3 żółtka, 5 dag cukru pudru. Zagnieść i schładzić w lodówce.

2

Ciasto zetrzeć na tarce na posmarowaną tłuszczem blachę i włożyć do piekarnika.

3

5 białek, 1 szklanka cukru pudru, 2 szklanki porzeczek – białka ubić na pianę mikserem, a gdy już piana będzie sztywna dodawać powoli cukier i nadal miksować. Na koniec delikatnie wymieszać łyżką z porzeczkami. Na podpieczone kruche ciasto (piec około 10 minut) wyłożyć białkową masę z porzeczkami.

4

Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, aż białka się zarumienią.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły