Ciasto z porzeczkami
malg
Niezwykle kruche ciasto z kwaśnymi porzeczkami i słodką, lekką pianką. Pyszne, aromatyczne i łatwe w przygotowaniu - w sam raz na letni deser!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
207
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Niezwykle kruche ciasto z kwaśnymi porzeczkami i słodką, lekką pianką. Pyszne, aromatyczne i łatwe w przygotowaniu - w sam raz na letni deser!
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
1 szkl. cukier puder
1 szkl. porzeczki czarne
1 szkl. porzeczki czerwone
3 szt. żółtko jaja kurzego
5 szt. białko jaja kurzego
10 dag. margaryna zwykła
5 dag. cukier puder
Przygotowanie
Do miski wrzucić 2 szklanki mąki, 10 dag margaryny, 3 żółtka, 5 dag cukru pudru. Zagnieść i schładzić w lodówce.
Ciasto zetrzeć na tarce na posmarowaną tłuszczem blachę i włożyć do piekarnika.
5 białek, 1 szklanka cukru pudru, 2 szklanki porzeczek – białka ubić na pianę mikserem, a gdy już piana będzie sztywna dodawać powoli cukier i nadal miksować. Na koniec delikatnie wymieszać łyżką z porzeczkami. Na podpieczone kruche ciasto (piec około 10 minut) wyłożyć białkową masę z porzeczkami.
Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, aż białka się zarumienią.