Ciasto z pigwą
EkspertOdKuchni
Ciasto z pigwą to smaczny i aromatyczny wypiek, które idealnie łączy słodycz z lekko kwaskowym posmakiem owoców. To idealny wybór w okresie jesienno-zimowym, kiedy pigwa jest w sezonie i możemy cieszyć się jej cennymi wartościami odżywczymi. Ciasto doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło — z gałką ulubionych lodów. To nie tylko smaczny dodatek do kawy i herbaty, ale i deser na wyjątkowe okazje. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
570
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
105
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciasto z pigwą to smaczny i aromatyczny wypiek, które idealnie łączy słodycz z lekko kwaskowym posmakiem owoców. To idealny wybór w okresie jesienno-zimowym, kiedy pigwa jest w sezonie i możemy cieszyć się jej cennymi wartościami odżywczymi. Ciasto doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło — z gałką ulubionych lodów. To nie tylko smaczny dodatek do kawy i herbaty, ale i deser na wyjątkowe okazje. Życzymy smacznego!
15
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
2.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
1 szkl. cukier
16 g cukier waniliowy
1 szt. jajko
2 szt. żółtko jaja kurzego
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
2 kg jabłka
8 szt. pigwa
1 szczyp. cukier do smaku
2 łyżka cynamon
4 łyżka bułka tarta
200 g masło
80 g miód
100 g płatki migdałowe
1 szt. cukier puder do dekoracji
Przygotowanie
Owoce pigwy i jabłka zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
Odciśnij sok i podsmaż wszystko na patelni, aż do odparowania płynu.
Dodaj cukier do smaku, a także bułkę tartą i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszaj.
W osobnej misce przesiej mąkę, dodaj cukier, cukier waniliowy, żółtka, jajko i pokrojone masło. Wszystko zagnieć do jednolitej masy i wstaw do lodówki na ok. godzinę.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż je na wyłożoną papierem do pieczenia formę.
Piekarnik rozgrzej do 180°C i podpiecz spód ciasta przez około 10 minut.
Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika wyłóż na nie przygotowaną wcześniej masę. Na wierzch dodaj migdały wymieszane z miodem.
Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez ok. 45 minut. Przed podaniem udekoruj wierzch cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
570
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
105
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.