Ciasto z pigwą

EkspertOdKuchni
Ciasto z pigwą

0

0 / 0

Ciasto z pigwą to smaczny i aromatyczny wypiek, które idealnie łączy słodycz z lekko kwaskowym posmakiem owoców. To idealny wybór w okresie jesienno-zimowym, kiedy pigwa jest w sezonie i możemy cieszyć się jej cennymi wartościami odżywczymi. Ciasto doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło — z gałką ulubionych lodów. To nie tylko smaczny dodatek do kawy i herbaty, ale i deser na wyjątkowe okazje. Życzymy smacznego!

15

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

2.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

1 szkl. cukier

16 g cukier waniliowy

1 szt. jajko

2 szt. żółtko jaja kurzego

1.50 łyżeczka proszek do pieczenia

2 kg jabłka

8 szt. pigwa

1 szcz. cukier do smaku

2 łyżka cynamon

4 łyżka bułka tarta

200 g masło

80 g miód

100 g płatki migdałowe

1 szt. cukier puder do dekoracji

Przygotowanie


1

Owoce pigwy i jabłka zetrzyj na tarce na dużych oczkach.

2

Odciśnij sok i podsmaż wszystko na patelni, aż do odparowania płynu.

3

Dodaj cukier do smaku, a także bułkę tartą i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszaj.

4

W osobnej misce przesiej mąkę, dodaj cukier, cukier waniliowy, żółtka, jajko i pokrojone masło. Wszystko zagnieć do jednolitej masy i wstaw do lodówki na ok. godzinę.

5

Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż je na wyłożoną papierem do pieczenia formę.

6

Piekarnik rozgrzej do 180°C i podpiecz spód ciasta przez około 10 minut.

7

Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika wyłóż na nie przygotowaną wcześniej masę. Na wierzch dodaj migdały wymieszane z miodem.

8

Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez ok. 45 minut. Przed podaniem udekoruj wierzch cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły