Ciasto z owocami i kruszonką
decomorreno
Szukasz propozycji na poczęstunek w ciepłe dni? Wykorzystaj letnie owoce i zaskocz wszystkich czekoladowym wypiekiem, który na długo pozostaje w pamięci. Wilgotne ciasto wypełnione malinami oraz śliwkami posypane chrupiącą kruszonką to magiczny przepis na uśmiech.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
308
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
48
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Szukasz propozycji na poczęstunek w ciepłe dni? Wykorzystaj letnie owoce i zaskocz wszystkich czekoladowym wypiekiem, który na długo pozostaje w pamięci. Wilgotne ciasto wypełnione malinami oraz śliwkami posypane chrupiącą kruszonką to magiczny przepis na uśmiech.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
120 g cukier trzcinowy
100 g maślanka
55 g masło
30 g kakao decomorreno
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
500 g śliwki
125 g maliny
50 g cukier
290 g lubella mąka puszysta uniwersalna
50 g lubella mąka puszysta uniwersalna
60 g masło
Przygotowanie
Do miski wbij jajka, dodaj cukier i wymieszaj.
Następnie dodaj rozpuszczone masło i maślankę. Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i szczyptę soli.
Połącz wszystkie składniki ciasta i przelej do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia.
Na wierzchu ułóż wypestkowane, pokrojone na połówki śliwki oraz świeże maliny. Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieć i posyp wierzch ciasta. Piecz w temp. 180 °C przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
308
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
48
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.