Ciasto z owocami i kruszonką

decomorreno
Ciasto z owocami i kruszonką

0

0 / 0

Szukasz propozycji na poczęstunek w ciepłe dni? Wykorzystaj letnie owoce i zaskocz wszystkich czekoladowym wypiekiem, który na długo pozostaje w pamięci. Wilgotne ciasto wypełnione malinami oraz śliwkami posypane chrupiącą kruszonką to magiczny przepis na uśmiech.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

120 g cukier trzcinowy

100 g maślanka

55 g masło

30 g kakao decomorreno

1.50 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szczyp. sól

500 g śliwki

125 g maliny

50 g cukier

290 g lubella mąka puszysta uniwersalna

50 g lubella mąka puszysta uniwersalna

60 g masło

Przygotowanie


1

Do miski wbij jajka, dodaj cukier i wymieszaj.

2

Następnie dodaj rozpuszczone masło i maślankę. Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i szczyptę soli.

3

Połącz wszystkie składniki ciasta i przelej do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia.

4

Na wierzchu ułóż wypestkowane, pokrojone na połówki śliwki oraz świeże maliny. Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieć i posyp wierzch ciasta. Piecz w temp. 180 °C przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

308

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

48

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły