Ciasto z orzechową praliną

decomorreno
Ciasto z orzechową praliną

0

5 / 2

To smak zdecydowanie wart Twojego wysiłku i przygotowań. Delikatna orzechowa pralina połączona z aksamitnym budyniem. A wszystko to uwieńczone smakiem czekolady. Mniam!

15

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

230 g orzechy laskowe prażone

180 g cukier puder

2 łyżka woda

4 szt. białko jaja kurzego

20 g cukier drobny

100 g mąka migdałowa

20 g mąka pszenna tortowa lubella

80 g cukier puder

300 mleko

4 szt. żółtko jaja kurzego

60 g cukier brązowy

30 g budyń

300 g pralina orzechowa

250 g masło

3 łyżka kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Przygotowując pralinę bądź bardzo ostrożny, masa będzie bardzo gorąca. Na dużą patelnię wsyp cukier puder, dodaj wodę i zacznij podgrzewać. Po minucie dodaj orzechy i cały czas mieszając podprażaj – aż cukier zacznie się karmelizować. Całość przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostaw do schłodzenia.

2

Kolejno połam skarmelizowane orzechy i włóż do blendera – miksuj aż powstanie gęsta masa. Do miseczki przesiej cukier puder, mąkę pszenną oraz mąkę migdałową.

3

W misce ubij białka wraz z drobnym cukrem.

4

Następnie dodając stopniowo połącz z mąkami. Podziel na dwa i wyłóż ciasto na dużą płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia, kształtując dwa placki o średnicy 18-19 cm.

5

Piecz przez około 10-12 minut w temp. 180°C. Po wyjęciu zostaw do wystudzenia.

6

Podgrzej 300 ml mleka, w tym czasie wymieszaj 4 żółtka z cukrem i proszkiem budyniowym.

7

Gdy mleko będzie gorące dolej odrobinę do masy budyniowej, następnie całość wlej do garnka z gorącym mlekiem i nadal gotuj, aż masa zgęstnieje.

8

Kolejno dodaj zmieloną pralinę orzechową. Przykryj folią i odstaw do wystudzenia.

9

W mikserze ubij miękkie masło. Dodaj kakao i ubij ponownie.

10

Następnie dodawaj po łyżce masy budyniowej. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego i przełóż nim blaty ciasta. Wierzch również możesz udekorować kremem lub posypać cukrem pudrem.

11

Podawaj dobrze schłodzone np. w towarzystwie świeżo parzonej kawy.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły