Ciasto z orzechową praliną
decomorreno
To smak zdecydowanie wart Twojego wysiłku i przygotowań. Delikatna orzechowa pralina połączona z aksamitnym budyniem. A wszystko to uwieńczone smakiem czekolady. Mniam!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
632
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
44
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 2
To smak zdecydowanie wart Twojego wysiłku i przygotowań. Delikatna orzechowa pralina połączona z aksamitnym budyniem. A wszystko to uwieńczone smakiem czekolady. Mniam!
15
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
230 g orzechy laskowe prażone
180 g cukier puder
2 łyżka woda
4 szt. białko jaja kurzego
20 g cukier drobny
100 g mąka migdałowa
20 g mąka pszenna tortowa lubella
80 g cukier puder
300 mleko
4 szt. żółtko jaja kurzego
60 g cukier brązowy
30 g budyń
300 g pralina orzechowa
250 g masło
3 łyżka kakao decomorreno
Przygotowanie
Przygotowując pralinę bądź bardzo ostrożny, masa będzie bardzo gorąca. Na dużą patelnię wsyp cukier puder, dodaj wodę i zacznij podgrzewać. Po minucie dodaj orzechy i cały czas mieszając podprażaj – aż cukier zacznie się karmelizować. Całość przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostaw do schłodzenia.
Kolejno połam skarmelizowane orzechy i włóż do blendera – miksuj aż powstanie gęsta masa. Do miseczki przesiej cukier puder, mąkę pszenną oraz mąkę migdałową.
W misce ubij białka wraz z drobnym cukrem.
Następnie dodając stopniowo połącz z mąkami. Podziel na dwa i wyłóż ciasto na dużą płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia, kształtując dwa placki o średnicy 18-19 cm.
Piecz przez około 10-12 minut w temp. 180°C. Po wyjęciu zostaw do wystudzenia.
Podgrzej 300 ml mleka, w tym czasie wymieszaj 4 żółtka z cukrem i proszkiem budyniowym.
Gdy mleko będzie gorące dolej odrobinę do masy budyniowej, następnie całość wlej do garnka z gorącym mlekiem i nadal gotuj, aż masa zgęstnieje.
Kolejno dodaj zmieloną pralinę orzechową. Przykryj folią i odstaw do wystudzenia.
W mikserze ubij miękkie masło. Dodaj kakao i ubij ponownie.
Następnie dodawaj po łyżce masy budyniowej. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego i przełóż nim blaty ciasta. Wierzch również możesz udekorować kremem lub posypać cukrem pudrem.
Podawaj dobrze schłodzone np. w towarzystwie świeżo parzonej kawy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
632
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
44
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.