Ciasto z orzechami

m7
Ciasto z orzechami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Smaczne ciasto z kremem budyniowym, orzechami i kwaśną nutą czarnej porzeczki. Ciasto zasmakuje wszystkim, którzy lubią bakalie.

15

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

1 kostka margaryna mleczna

0.75 kostka masło

250 g dżem łowicz czarna porzeczka

100 g rodzynki

100 g wiórki kokosowe

3 szkl. mąka pszenna tortowa

3 szt. żółtko jaja kurzego

2 szt. budyń waniliowy

3 szt. białko jaja kurzego

4 łyżka śmietana

3 łyżka cukier

1 łyżka mąka pszenna tortowa

15 dag. orzechy włoskie

0.50 l mleko

0.50 szkl. cukier

Przygotowanie


Białka oddzielamy od żółtek. Z białek, łyżki mąki oraz 2-3 łyżek cukru ubijamy sztywną pianę z odrobiną soli. Odstawiamy.

Następnie z mąki, margaryny, żółtek, śmietany oraz cukru zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części.

Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na blachę, lekko zapiekamy. Następnie smarujemy placki dżemem porzeczkowym, na dżem wykładamy ubitą pianę.

Następnie na pianę z białek posypujemy orzechy, rodzynki oraz wiórka kokosowe.

Pieczemy dwa takie same placki, po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowujemy masę: budynie waniliowe gotujemy na 1/2 l mleka, studzimy. Następnie masło ucieramy, dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu.

Tak przygotowaną masą przekładamy upieczone wcześniej placki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

539

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

50

gram

Tłuszcze

34

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły