Ciasto z orzechami

m7
Ciasto z orzechami

0

0 / 0

Smaczne ciasto z kremem budyniowym, orzechami i kwaśną nutą czarnej porzeczki. Ciasto zasmakuje wszystkim, którzy lubią bakalie.

15

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

1 kost. margaryna mleczna

0.75 kost. masło

250 g dżem łowicz czarna porzeczka

100 g rodzynki

100 g wiórki kokosowe

3 szkl. mąka pszenna tortowa

3 szt. żółtko jaja kurzego

2 szt. budyń waniliowy

3 szt. białko jaja kurzego

4 łyżka śmietana

3 łyżka cukier

1 łyżka mąka pszenna tortowa

15 dek. orzechy włoskie

0.50 l mleko

0.50 szkl. cukier

Przygotowanie


1

Białka oddzielamy od żółtek. Z białek, łyżki mąki oraz 2-3 łyżek cukru ubijamy sztywną pianę z odrobiną soli. Odstawiamy.

2

Następnie z mąki, margaryny, żółtek, śmietany oraz cukru zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części.

3

Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na blachę, lekko zapiekamy. Następnie smarujemy placki dżemem porzeczkowym, na dżem wykładamy ubitą pianę.

4

Następnie na pianę z białek posypujemy orzechy, rodzynki oraz wiórka kokosowe.

5

Pieczemy dwa takie same placki, po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

6

Przygotowujemy masę: budynie waniliowe gotujemy na 1/2 l mleka, studzimy. Następnie masło ucieramy, dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu.

7

Tak przygotowaną masą przekładamy upieczone wcześniej placki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły