Ciasto z orzechami
m7
Smaczne ciasto z kremem budyniowym, orzechami i kwaśną nutą czarnej porzeczki. Ciasto zasmakuje wszystkim, którzy lubią bakalie.
0
0 / 0
Smaczne ciasto z kremem budyniowym, orzechami i kwaśną nutą czarnej porzeczki. Ciasto zasmakuje wszystkim, którzy lubią bakalie.
15
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
1 kost. margaryna mleczna
0.75 kost. masło
250 g dżem łowicz czarna porzeczka
100 g rodzynki
100 g wiórki kokosowe
3 szkl. mąka pszenna tortowa
3 szt. żółtko jaja kurzego
2 szt. budyń waniliowy
3 szt. białko jaja kurzego
4 łyżka śmietana
3 łyżka cukier
1 łyżka mąka pszenna tortowa
15 dek. orzechy włoskie
0.50 l mleko
0.50 szkl. cukier
Przygotowanie
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek, łyżki mąki oraz 2-3 łyżek cukru ubijamy sztywną pianę z odrobiną soli. Odstawiamy.
Następnie z mąki, margaryny, żółtek, śmietany oraz cukru zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części.
Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na blachę, lekko zapiekamy. Następnie smarujemy placki dżemem porzeczkowym, na dżem wykładamy ubitą pianę.
Następnie na pianę z białek posypujemy orzechy, rodzynki oraz wiórka kokosowe.
Pieczemy dwa takie same placki, po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy masę: budynie waniliowe gotujemy na 1/2 l mleka, studzimy. Następnie masło ucieramy, dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu.
Tak przygotowaną masą przekładamy upieczone wcześniej placki.